Acces la analize în maximum 5 zile de la solicitare, indiferent de epuizarea plafonului lunar. Ce categorie de pacienți va putea beneficia

Publicitate

Joi, 14 aprilie, a fost aprobată Ordonanța de Urgență privind accesul la analize în maximum 5 zile de la solicitare pentru pacienții cu cancer, diabet, boală rară, cardiovasculară, cerebrovasculară sau neorologică, indiferent de epuizarea plafonului lunar. Propunerea vine din partea Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Actul normativ stabilește o serie de măsuri pentru asigurarea neîntreruptă a decontării serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale, inclusiv pentru unele servicii medicale cuprinse în cadrul programelor naționale de sănătate curative în actualul context epidemiologic, după ridicarea stării de alertă de pe teritoriul României.

“Investigațiile paraclinice efectuate în regim de ambulatoriu, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu Covid-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum și a pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni  rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, se efectuează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora, chiar dacă furnizorul aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile lunare contractate la momentul solicitării, prevede Ordonanța de Urgență, adoptat ieri.

Potrivit Ordonanței de Urgență, pentru decontarea contravalorii acestora, “sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale”.

Sunt reglementate prin această OUG mai multe multe măsuri privind drepturile salariale din domeniul sanitar, mai exact în cazul persoanelor detașate, dar și pentru personalul din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Centrului operativ pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Sănătății, conducerea direcțiilor de Sănătate Publică care gestionează focare COVID -19, personalului din structurile de control ale direcțiilor de sănătate publică.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!