Acces fără certificat verde în mall-uri și restaurante! Ministerul Sănătății propune renunțarea la mai multe restricții

Publicitate

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre, care va fi supusă aprobării Guvernului, prin intermediul căreia vor fi eliminate multe restricții.

Ministrul Sănătății propune ca masca să nu mai fie obligatorie în spațiile deschise, iar oamenii să poate merge la mall, hoteluri, pensiuni, instituții și restaurant fără certificat verde. De asemenea, spațiile de spectacole, concerte, cinema, săli de fitness, piscine, vor putea fi ocupate în procent de 50%.

Totodată, la evenimentele private vor participa până la 200 de invitați. În schimb, barurile, cluburile și discotecile rămân în continuare închise.

Alexandru Rafila a lasă de înțeles că în curând România ar putea ajunge la mai puțin de 1000 de cazuri de infectare pe zi.

„Remarcaţi scăderea constantă la nivelul tuturor indicatorilor. Evoluţia ratei de pozitivitate este în jur de 15% din totalul testelor care se efectuează zilnic, un trend descendent al numărului de decese. Există o anumită întârziere faţă de scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la ATI. Totuşi, trendul acesta descrescător”, a transmis  ministrul Sănătății.

Măsuri de relaxare propuse de Ministerul Sănătății:

-renunțarea la obligativitatea purtării măștii în spații deschise;

-intrarea în centre comerciale (inclusiv mall-uri), restaurante, evenimente etc fără certificat verde;

-creșterea limitei de la 30 la 50% din capacitatea spațiului;

-evenimente private cu maximum 200 de persoane permise.

Restricții care se păstrează:

-obligativitatea purtării măștii în spații închise;

-se menține recomandarea pentru telemuncă, acolo unde este posibil;

-cluburile și barurile rămân închise;

-Varianta Omicron rămâne dominantă în România în acest moment;

-Ministrul Sănătății spune că, în una-două săptămâni, România ar putea ajunge la mai puțin de 1.000 de cazuri de infectare pe zi.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!