A fost aprobată strategia de vaccinare anti-COVID-19. Cine are prioritate la vaccin

Guvernul a adoptat hotărârea de guvern privind Strategia de vaccinare anti-COVID-19 a populației.

”Suntem implicați în acest moment, Guvernul, alături de Administrația Prezidențială și de toate structurile de specialitate responsabile în gestionarea situației epidemiologice, suntem cu toții implicați în acest moment alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene în pregătirea campaniei de vaccinare a populației împotriva virusului SARS-CoV-2. Este un act normativ care pregătește, așadar, această campanie de vaccinare extrem de importantă; în fapt este singura soluție pentru a pune capăt acestei pandemii şi sperăm ca vaccinul să fie pus la dispoziție cât mai curând”, a declarat astăzi șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Potrivit acestei strategii de vaccinare, adoptate de Guvernul Orban, au fost stabilite grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

Astfel, principalele categorii de personal care vor fi vaccinate împotriva SARS-CoV-2 sunt următoarele: personalul din domeniul sănătății, personalul din centrele rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecțiilor cu SARS-CoV-2 și personalul din alte domenii cheie, esențiale pentru buna funcționare a societății.

Aceste grupurile prioritare sunt cele care vor trebui vaccinate în prima etapă, urmând ca, odată epuizată această etapă, vaccinarea să fie disponibilă pentru toată populația, în vederea asigurării imunității colective împotriva virusului SARS-CoV-2.

”Estimarea este că, în prezent, 70% din totalul populației ar putea fi implicată în această campanie de vaccinare. Este o campanie de vaccinare gratuită și voluntară, trebuie să precizăm acest lucru, că succesul acestei campanii de vaccinare depinde foarte mult de voința populației, de conformarea cetățenilor la această campanie, și, în acest sens, Guvernul face un apel către toate instituțiile implicate, dar și către societatea civilă, către specialiști ca în dezbaterea publică să sprijine această campanie de vaccinare, pentru că aceasta reprezintă singurul remediu pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19. Trebuie evitate politizările pe acest subiect, pentru că în joc sunt viața și sănătatea românilor și chemăm alături în această campanie de vaccinare toți specialiștii din domeniu pentru sprijinirea eforturilor guvernului de derularea a acestei campanii de vaccinare cu succes, în momentul în care vaccinul va fi disponibil. Până atunci, suntem implicați în pregătirea logistică, a infrastructurii necesare, a personalului implicat în această campanie și aceste măsuri au fost incluse în această Hotărâre de Guvern”, a mai transmis Ionel Dancă.

Strategia de vaccinare va fi discutată și în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care a fost convocat de președintele Iohannis pentru data de 3 decembrie, joia viitoare, cu trei zile înainte de alegerile parlamentare.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!