90 de tineri instituționalizați, cu vârste între 18 și 26 de ani, din Prahova, Argeș și Dâmbovița, beneficiari ai proiectului ”Aproape Adult”

Publicitate

Proiectul ”Aproape Adult”,  derulat de Asociaţia The Social Incubator, pregăteşte tineri instituţionalizaţi, cu vârste între 18 şi 26 de ani, pentru o mai bună integrare din punct de vedere social şi profesional.

La acest program complex de formare participă 90 de tineri din judeţele Prahova, Argeş şi Dâmboviţa. Iniţiativa este finanţată cu 164.000 lei de Fundaţia Vodafone România prin Fondul pentru Fapte Bune – ediţia 2020 şi se desfăşoară în perioada septembrie 2020 – septembrie 2021.

”Aproape Adult” a debutat în judeţul Prahova cu un modul online pentru 30 de tineri care participă la întâlniri de iniţiere şi cunoaştere pentru formarea bazei necesare activităţilor lor viitoare.

Echipa care se ocupă de tineri este alcătuită din formatori, psihologi, consilieri vocaţionali şi mentori (voluntari) care organizează inclusiv sesiuni individuale de consiliere vocaţională şi dezvoltare a carierei în care tinerii sunt ghidaţi pentru pregătirea documentelor necesare obţinerii unei slujbe (CV şi scrisoare de intenţie) şi în care sunt urmărite opţiunile educaţionale sau profesionale conform rapoartelor vocaţionale: acces la platforme de teste şi la portaluri de joburi, identificarea potenţialilor angajatori, vizite exploratorii la angajatori şi aplicarea online pentru un loc de muncă.

”Primim adesea mesaje din partea tinerilor prin care ne solicită ajutorul. De cele mai multe ori rândurile primite sunt scurte, cu cerinţe punctuale, dar dincolo de vorbe se citeşte strigătul care ascunde atâtea nevoi şi frici. În urma unui astfel de mesaj am gândit proiectul Aproape Adult, ca un răspuns la temerile pe care tinerii le au atunci când sunt nevoiţi să părăsească sistemul instituţional. Ştim că 90 de tineri reprezintă doar o mică parte dintr-un întreg, dar ne punem toată speranţa în ei, în forţa lor de a depăşi obstacole, de a învăţa şi inspira pe alţi tineri în situaţii asemănătoare să creadă în puterea lui împreună şi într-un viitor mai bun”, a declarat Adriana Preda, directorul executiv al Asociaţiei The Social Incubator.

Anual, peste 3.000 de tineri părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie al statului nepregătiţi pentru o viaţă independentă. Ei se numără printre categoriile de tineri cele mai afectate, aflate în risc de excluziune socială, şi se confruntă cu o serie de probleme precum slaba dezvoltare sau chiar lipsa abilităţilor pentru o viaţă independentă, probleme emoţionale şi de comportament, lipsa competenţelor necesare integrării pe piaţa muncii, un nivel scăzut de educaţie.

În contextul pandemiei COVID-19, problema găsirii unui loc de muncă s-a acutizat, mulţi dintre tineri fiind disponibilizaţi sau întâmpinând probleme mari în accesarea unui loc de muncă. Astfel, orice intervenţie care duce la creşterea gradului de angajabilitate şi oferă suportul individualizat în această direcţie este extrem de relevantă şi utilă.

Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.rohttp://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro/ şi www.facebook.com/fundatiavodafone.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!