74 de incendii de vegetație într-o săptămână. Pompierii dâmbovițeni reamintesc cuantumul amenzilor

Publicitate

Săptămâna trecută, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa au fost solicitate şi au intervenit la 109 evenimente.

Dintre acestea 17 au fost incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti etc.), 74 incendii de vegetație, 8 acţiuni pentru asigurare zonă, 5 acţiuni pentru asistenţă persoane şi 5 acţiuni la alte situaţii de urgenţă (două salvări animale și 3 deblocări de ușă).

Echipajele SMURD din cadrul ISU Dâmboviţa au fost solicitate şi au intervenit în această perioadă la 221 cazuri medicale.

Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetaţie, pompierii reamintesc cetățenilor că arderea miriştii se poate face numai cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţii, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire; arderea miriştii, în cazul terenurilor în pantă, pornind din partea de sus a pantei.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!