72 de ore contra cronometru! Pompierii au acționat în 7 județe, inclusiv Dâmbovița, afectate de peste 50 de atenționări hidrometeo imediate

Publicitate

Ploile torențiale din week-end și atenționările meteo au venit cu neplăceri pentru cetățenii din mai multe zone aflate sub codul galben și portocaliu meteo și hidrologic.

Astfel, în ultimele 72 de ore, la nivel naţional, pompierii militari au intervenit în 7 judeţe şi în municipiul Bucureşti, pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea.

În cursul ultimelor trei zile, au fost emise peste 50 de atenţionări hidrometeorologice imediate care au vizat, în principal, scurgeri importante pe versanţi şi viituri rapide pe râurile mici, precipitaţii abundente, polei şi ceaţă.

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea la nivelul a 7 judeţe (Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Neamţ, Prahova), precum şi la nivelul municipiului Bucureşti.

Cu eforturi susţinute, pompierii au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale pentru evacuarea apei din 3 case, 17 curţi, 9 subsoluri/beciuri. Totodată, din cauza vântului puternic, 3 copaci au avariat 4 autoturisme şi mai multe cabluri electrice, fiind nevoie de intervenţia salvatorilor pentru degajarea acestora.

Un caz care s-ar fi putut solda cu victime a fost şi cel din municipiul Bucureşti, atunci când o persoană a rămas blocată în autoturism, din cauza unui copac căzut pe maşină. Echipaje de descarcerare au acţionat de urgenţă pentru deblocarea acesteia şi, din fericire, nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Din cauza precipitaţiilor abundente şi a aluviunilor acumulate pe carosabil, circulaţia rutieră a fost afectată temporar pe 2 drumuri naţionale (DN1 – PH şi DN 15D – NT), însă situaţia a fost remediată în scurt timp.

O situaţie deosebită a fost înregistrată în judeţul Buzău, pe drumul judeţean DJ 203L, unde circulaţia rutieră a fost afectată din cauza distrugerii apelor a podului construit temporar peste râul Sărăţel. Accesul către locuitorii din două comune (Odăile şi Brăeşti) se poate realiza pe rute alternative şi pietonal. În acest moment, echipaje specializate acţionează în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp şi reluarea traficului în condiţii de normalitate.

Şi în comuna Lopătari din judeţul Buzău ploile abundente au generat probleme. Din cauza scurgerilor de pe versanţi şi a creşterii de debite pe râul Slănic, o amenajare de tuburi peste râul Slănic, pe drumul comunal DC222, a fost afectată. Accesul către localităţile Vârteju, Săreni, cătunul Chirani şi Lopătari se desfăşoară doar pietonal (există 2 punţi pietonale).

O altă intervenţie care a presupus efort susţinut din partea colegilor noştri a fost şi cea din municipiul Ploieşti, unde salvatorii, împreună cu personal din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, au intervenit pentru ridicarea unui dig, întrucât râul Teleajen a ieşit din matcă şi a inundat fostul Depozit de Deşeuri Municipale. În acest moment, cotele râului sunt în scădere, a fost consolidat digul de protecţie, situaţia fiind monitorizată permanent de către specialişti.

La acest moment, nu mai sunt intervenţii în desfăşurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, însă pompierii militari rămân la datorie pentru monitorizarea situaţiei şi aplicarea măsurilor imediate în caz de nevoie.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!