54 de ani de la înființarea Uzinei Automecanica Moreni, eveniment la care au participat astăzi ministrul Economiei, Florin Spătaru, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, prefectul județului, Claudia Gilia, consilierii de stat Sorin Encuțescu și Iulian Chifu.
Marele absent a fost premierul Nicolae Ciucă, deși își anunțase vizita, nu a mai reușit să ajungă la evenimentul de la Moreni.
Invitați ai directorului uzinei, Corneliu Vișoianu, a fost un moment propice pentru a demara discuțiile necesare, dar și pentru a stabili etapele viitoare, astfel încât Automecanica Moreni să redevină unul dintre principalii furnizori ai industriei de apărare naționale.
La eveniment, ministrul Economiei a subliniat că ”cercetarea rămâne un factor integrator al strategiilor, planurilor de înzestrare și acțiune a forțelor armate din țara noastră”.
În acest sens, conducerea Automecanica Moreni – directorul Centrului de Excelență în Cercetare, Dezvoltare și Inovare, Valentin Cristea, directorul UA Moreni, Corneliu Vișoianu – a semnat astăzi protocoale de cercetare cu rectorul Universității „Valahia” din Târgoviște, Laura Gorghiu, prorectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Daniela-Laura Buruiană, și cu prorectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Maria Carmen Loghin.
De asemenea, uzina dâmbovițeană a semnat un acord de colaborare și cu Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare.
Tot în cadrul evenimentului de la Moreni s-a încheiat Memorandumul de înțelegere ROMARM – filiala Uzina Automecanica și compania turcească Nurol Makina ve Sanayi A.S. care urmăreşte dezvoltarea de produse militare și sisteme de armament moderne, conform standardelor NATO.
”Răspundem astfel cerințelor actuale din piața internă și externă. La mulți ani, Automenica Moreni! Aniversarea celor 54 de ani de activitate vine într-un context geopolitic foarte important care ne provoacă la mobilizare şi mai ales la acțiune în ceea ce privește reforma industriei de apărare.
Ministerul Economiei va finaliza, pânâ la sfârșitul anului, strategia industriei de apărare după 7 ani de când acest segment industrial nu a mai avut la bază o strategie prevăzută într-un document solid, pragmatic, actualizat şi configurat noilor realităti cu care ne confruntăm.
Avem un război la graniță, dar şi responsabilitatea de a asigura securitatea națională. În acest context, reformarea industriei de apărare nu este doar imperioasă, ci şi urgentă”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
”Este nevoie de efortul nostru comun pentru ca transportoarele blindate produse în Dâmbovița să reintre în dotarea Armatei Române, în condițiile în care Uzina Automecanica Moreni are personalul specializat, dar și forța de muncă și experiența necesare.
Pentru a face față însă pieței internaționale, este nevoie de retehnologizare, de linii noi de producție cu ajutorul cărora să repunem uzina de aici pe harta națională și internațională a industriei de apărare.
Armata României are nevoie de Automecanica Moreni, așa cum și Automecanica Moreni are nevoie de sprijinul Guvernului și al tuturor factorilor decizionali care pot duce la renașterea acestei uzine.
Mulțumesc tuturor invitaților pentru interesul acordat evenimentului nostru și sunt convins că ne putem baza pe sprijinul lor!
La Mulți Ani, Automecanica Moreni!”, a transmis astăzi Corneliu Ștefan, președintele CJD.
Automecanica Moreni a fost înființată în anul 1968, sub numele de IAM, iar din anul 2001 este o filială a Companiei Naționale ROMARM.
UAM are principal obiect de activitate fabricarea de autovehicule blindate pe roți, fiind singura fabrică de acest fel din România.
De-a lungul anilor, a produs transportoare blindate amfibii pe roți, cu tracțiune 4×4, 6×6 și 8×8, printre care amfibiul blindat SAUR 1 si SAUR 2, precum și transportorul Zimbru.
Pe parcursul existenței sale aici au fost realizate mii de produse, destinate în special exportului în spaţiul ex-sovietic, Germania, Algeria, Bangladesh.
Blindatele fabricate la Moreni au participat la numeroase misiuni de securitate si stabilitate de menținere a păcii și a ordinii publice în Iugoslavia, Irak, Afganistan.
Totodată, UAM a trecut și la fabricarea de produse civile și la practicarea și dezvoltarea unei game largi de servicii.