25.000 de cutii de Euthyrox vor ajunge în farmacii începând cu 28 septembrie

Publicitate

Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente (ADEM) anunţă punerea pe piaţă a Euthyrox 100 mcg din import paralel, pentru atenuarea lipsei medicamentului originar distribuit direct.

Pentru a răspunde cererii crescute a pacienţilor privind medicamentul Euthyrox 100 mcg comprimate, pe bază de levotiroxină, pentru tratarea unor boli tiroidiene, companiile membre ADEM s-au implicat activ, începând cu luna martie a acestui an, în colaborare cu autorităţile competente (ANMDMR şi Ministerul Sănătăţii) şi cu asociaţii de pacienţi (APAA şi COPAC), pentru a completa, prin import paralel, cantităţile puse pe piaţă de producător, astfel încât un număr cât mai mare de pacienţi să poată avea acces la acest medicament essential, anunță Asociația printr-un comunicat de presă.

Noua formulare a Euthyrox comprimate – fără lactoză – este disponibilă din 2019 în 21 de state europene, iar din octombrie 2019 şi în România. Pacienţii şi farmaciile au început a percepe discontinuităţi în aprovizionare cu acest medicament din martie 2020, pacienţii cu boli tiroidiene fiind afectaţi şi în prezent de această criză, cu toate că producătorul a suplimentat cantităţile livrate în mod obişnuit.

”Deţinătorul Autorizaţiei de Import Paralel al Euthyrox 100 mcg comprimate din Italia, a re-ambalat medicamentul pentru a fi pus pe piaţă în România, conform procedurilor legale în vigoare privind etichetarea şi serializarea, aplicabile pentru medicamentele importate paralel. Preţul Euthyrox importat paralel este acelaşi cu al Euthyrox importat direct în România şi a fost publicat în Monitorul Oficial în 10 septembrie 2020.

O cantitate de aprox. 25.000 de cutii a 50 de comprimate vor fi importate paralel în România în următoarea perioadă, primele cantităţi urmând a fi distribuite în farmacii începând cu 28 septembrie 2020. Aceste cantităţi vor asigura necesarul pe 3 luni a 12.500 de pacienţi sau pe o lună a 37,500 de pacienţi. Precizăm că medicamentele importate paralel nu sunt compensate în România, spre deosebire de alte state europene, prin urmare Euthyrox din import paralel va putea fi achiziţionat din farmacii doar la preţ cu amănuntul, ne-decontat de stat.

Având în vedere faptul că o cutie cu 50 de comprimate asigură tratamentul unui pacient pe o durată de 1,5 luni, rugăm pacienţii să nu achiziţioneze cantităţi mai mari decât necesarul pe maxim 3 luni, astfel încât cantităţile totale disponibile în piaţă, atât de Euthyrox 100 mcg formula fără lactoză, cutii a 100 de comprimate, distribuită direct de producător cât şi Euthyrox 100 mcg formula cu lactoză, importată paralel, cutii a 50 de comprimate, să poată fi distribuite către cât mai mulţi pacienţi”, se mai arată în comunicatul ADEM.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) salută demersul Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente, de a importa 25.000 de cutii de Euthyrox, însă reaminteşte că situaţia stocurilor de medicament este în continuare critică.

”Cantitatea de Euthyrox importată paralel de Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente reprezintă o gură de oxigen pentru aproape 40.000 de pacienţi, care vor avea astfel tratamentul asigurat timp de o lună. Totuşi, cantitatea de medicament disponibilă în farmacii va fi în continuare mult sub necesarul bolnavilor din România. Astfel, conform informaţiilor oferite de SER la data de 25.09.2020, la nivelul României există un stoc de 67.910 cutii cu Euthyrox de 50 mcg, 73.500 cutii cu Euthyrox de 100 mcg, si 85.702 cutii cu Euthyrox de 25 mcg. În prezent, în ţara noastră, sunt 500.000 de pacienţi ce au nevoie de tratament cu Euthyrox, care de aproape un an de zile se confruntă cu lipsa acestuia din farmacii.

Ministerul Sănătăţii nu a găsit nici până astăzi o soluţie la această problemă, iar promisiunile că medicamentul va fi produs în România sunt departe de a deveni realitate.

FACIAS va monitoriza în continuare această criză şi modul în care autorităţile respectă dreptul cetăţenilor la sănătate şi la viaţă, în acord cu misiunea sa de a sancţiona abuzurile autorităţilor statului împotriva cetăţenilor”, se arată într-un comunicat al FACIAS.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!