În 24 de ore, 33.000 de programări la vaccinarea cu AstraZeneca au fost anulate. Imediat, alte persoane le-au luat locul

Publicitate

Zeci de mii de români au renunțat la programarea pentru vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă, a declarat astăzi că 33.000 de programări pentru vaccinul AstraZeneca au fost anulate în ultimele 24 de ore, din totalul celor 446.896 de programări.

„Cu toate acestea, pot să vă spun că la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la compania AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.347 de locuri libere, din peste 100.000 cât erau disponibile la sfârşitul acestui weekend. Ca atare, deşi şi-au anulat programări un număr mare de persoane, în acelaşi timp un număr mai mare de persoane şi-au făcut programări pe aceste centre”, a declarat medicul, citat de Agerpres.

În această după amiază erau programate 168.027 de persoane pentru doza I şi aproximativ 419.000 de persoane pentru cea de-a doua doză.

Anularea programărilor vine pe fondul unor probleme semnalate în legătură cu serul produs de AstraZeneca.

în ultima săptămână 13 state europene au decis suspendarea temporară a unui singur lor de vaccin AstraZeneca, şapte state au decis continuarea cu toate loturile de vaccinare şi 15 state au decis suspendarea temporară cu toate tipurile de vaccin provenite de la această companie.

Marea Britanie, Canada, Australia au decis continuarea campaniei de vaccinare cu serul de la AstraZenecca.

Dr. Valeriu Gheorghiță a explicat că România a decis continuarea cu vaccinarea cu serul produs de compania AstraZeneca, ”vaccin care este autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), faţă de care EMA şi-a menţinut acelaşi nivel de recomandare, adică beneficiile la acest moment depăşesc riscurile şi din acest punct de vedere se recomandă vaccinarea, fără să existe, legat de evenimentele trombo-embolice raportate la nivel european, semnale ale unei frecvenţe mai mari decât în populaţia generală, nevaccinată. Cu atât mai mult, analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat 37 de evenimente trombo-embolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de evenimente de embolie pulmonară. Ca nivel de frecvenţă, vorbim de aproape un caz la un milion la persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvenţa anticipată la nivel populaţional, în condiţii bazale la populaţie nevaccinată în care aceste evenimente au o frecvenţă anuală cumulată de un caz la o mie de persoane”, a precizat medicul coordonator al campaniei de vaccinare.

Pe  de altă parte, dr. Gheorghiță a declarat că o stopare a vaccinării trebuie pusă în balanță beneficiile vaccinării, ”ţinând cont de faptul că ne aflăm în plină pandemie, cu mii de oameni diagnosticaţi zi de zi, oameni care ajung în spital, în secţia de terapie şi, din păcate, parte dintre ei îşi pierd viaţa din cauza COVID-19. (…) Nu au fost raportate, pentru niciun tip de vaccin, indiferent că vorbim de vaccinuri împotriva COVID-19, evenimente trombotice sau trombo-embolice. De aceea, cred că în continuare trebuie să acordăm credit EMA, care a precizat în cursul zilei de ieri, cât se poate de clar, că beneficiile depăşesc riscurile, că nu există la acest moment date care să facă o legătură de cauzalitate între acele evenimente şi vaccinare”.

EMA şi OMS reevaluează toate datele colectate şi raportate la nivel european, iar joi este aşteptată o clarificare a tuturor datelor de siguranţă şi în mod deosebit a celor legate de evenimentele trombo-embolice.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!