165 de ani de la Mica Unire, eveniment măreț, unic, remarcabil. Program special în Piața Tricolorului din Târgoviște, încheiat cu Hora Unirii

Publicitate

165 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment istoric înfăptuit la 24 ianuarie 1859 prin dorința, implicarea, viziunea și reușita remarcabilă a unor oameni politici și diplomați de excepție.

Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Astăzi, la 165 de la momentul cunoscut sub denumirea istorică de Mica Unire, deși a fost unul măreț, unic și extraordinar, târgoviștenii au fost invitați, alături de autorități și militari, în Piața Tricolorului, pentru a marca evenimentul printr-un program special specific.

Manifestările au debutat cu intonarea Imnului de stat al României, au fost rostite alocuțiuni de către conducătorii de astăzi ai orașului și ai județului, toți cei prezenți au privit cu admirație și respect defilarea Gărzii de Onoare după care s-au prins în Hora Unirii și au asistat la momentul artistic românesc pregătit de Centrul Județean de Cultură Dâmbovița.

Deși a fost sărbătorit un moment de Unire, istoric și unic, astăzi, la 165 de ani de la eveniment, în an politic electoral, membrii PNL prezenți la eveniment nu au dorit să se prindă în Hora Unirii.

Prefectul județului, Claudia Gilia, a vorbit despre momentul vizionar din 1859: „Astăzi avem o țară și un nume pentru că în urmă cu 165 de ani un grup de oameni de stat responsabili și cu viziune au știut să transforme visul unui întreg popor în realitate. Două Principate surori au devenit o țară.

Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, reprezintă piatra de temelie în construirea statului unitar român modern.

Unirea nu a venit peste noapte și nici nu a fost ușoară. La ea au visat alte generații de lideri vizionari și ea s-a consolidat, zi de zi, prin implicarea tuturor românilor.

Astfel, la doar șapte ani de la acest act curajos, în anul 1866, a fost adoptată prima Constituție a statului numit România.

Cert este că unitatea poporului român a fost un vis de secole. Acest ideal a fost realizat prin sacrificiul mai multor generații.

Astăzi, România este un stat democratic și modern. Toți românii se bucură de aceleași drepturi, indiferent în ce parte a țării s-au născut sau în ce familie. Au acces la o educație de calitate, se bucură de toate drepturile conferite de Uniunea Europeană și sunt protejați de NATO.  Anul 2024 este un an important pentru Națiunea română. Este un an în care trebuie să demonstrăm că respectăm parcursul democratic al acestei țări și că românii au învățat din greșelile trecutului. Prezența noastră la toate scrutinele electorale va fi dovada faptului că ne implicăm activ în gestionarea țării. Unitatea noastră se construiește zi de zi.

Vă îndemn să ne bucurăm împreună de tot ce au cucerit înaintașii noștri pentru noi și să lăsăm viitoarelor generații o Românie prosperă, europeană și democratică.

O Românie unită în jurul unui deziderat național: unitate și bunăstare pentru fiecare român”.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, i-a îndemnat pe cei prezenți la „unire”: „Pe 24 Ianuarie 1859, un neam de oameni harnici și buni începea să trăiască visul Principatelor Române UNITE! Le mulțumesc și astăzi dâmbovițenilor pentru că, mână cu mână și la fel de uniți, așa cum am făcut-o în ultimii ani, ducem mai departe dorința înaintașilor noștri: un județ și o țară de care suntem mândri. La Mulți Ani, Dâmbovița! La Mulți Ani tuturor dâmbovițenilor! La Mulți Ani, România! La Mulți Ani tuturor românilor!”.

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a subliniat importanța acestui moment de referință în istoria românilor: „Într-o lume în care puterile se împart mai evident ca oricând în mari și mici, iar țările se definesc prin faptele liderilor, ce s-a întâmplat în 1859 trebuie să ne fie model de comportament.

Fapta istorică de atunci pare astăzi ceva ieșit din comun în termeni de curaj, viziune, asumare a unui destin pe care nimeni nu ni-l pregătise și nimeni nu avea de gând să ni-l ofere. Am face bine să ne uităm de 100 și de 1000 de ori la atitudinea celor de care facem vorbire și să înțelegem că doar astfel de oameni și fapte se tipăresc în cartea de istorie.

Atunci s-a tipărit certificatul statului român modern. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în ambele Principate a fost o «lovitură» pentru mulți, care priveau uluiți cum românii, deși cu interese diferite, deși cu orgolii mari, deși nu-l plăceau toți pe Cuza, au găsit acea resursă incredibilă de maturitate pentru a nu rata o șansă unică. Restul, îl cunoașteți: un stat modern nou, cu instituții noi, cu legislație nouă, cu realități juridice și sociale noi. O altă Românie. Una în care poporul a ieșit din condiția de „outsider” în care era pus de atâtea ori.

De viziunea, de curajul, de inteligența și înțelepciunea acelei clipe cred că ar avea nevoie România, și astăzi.”

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!