164 de ani de la Mica Unire, marcați la Târgoviște. Defilarea Gărzii de onoare și Hora Unirii, cele mai așteptate momente

Publicitate

Astăzi, 24 ianuarie 2023, în Piața Tricolorului din Târgoviște, a fost marcată Ziua Unirii, la 164 de ai de la momentul istoric 24 ianuarie 1859!

După intonarea Imnului de Stat și un rezumat al evenimentului istoric de acum 164 de ani, când alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Moldovei și al Țării Românești a fost urmată de deschiderea, la București, a primului Parlament unic al României. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a proclamat, în fața Adunărilor Moldovei și Munteniei, unirea definitivă a Principatelor.

Revenind la evenimentul de la Târgoviște, a urmat defilarea Gărzii de onoare și apoi prinderea în Hora Unirii a autorităților județene și locale prezente, alături de cetățenii prezenți la ceremonie, în ciuda vremii friguroase și a burniței.

„Să continuăm efortul înfăptuitorilor Unirii”

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a transmis: ”Avem datoria de a le transmite copiilor și nepoților noștri, din generație în generație, conștiința că prezentul îl datorăm prețuirii trecutului, așa cum a scris și marele poet român Mihai Eminescu.

Mica Unire din 24 Ianuarie 1859 a fost posibilă datorită voinței noastre de a ne reîntregi identitatea ca popor și teritoriul statului pe care l-am moștenit de la strămoșii noștri.

Mulțumesc tuturor celor prezenţi, astăzi, în Piața Tricolorului, pentru că au trăit emoţia acestui eveniment important pentru noi toți!

Îndemnul meu este să continuăm efortul înfăptuitorilor Unirii și, astfel, să reușim să facem tot ceea ce stă în puterea noastră pentru dâmbovițeni, pentru județul Dâmbovița și pentru România!

La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, dâmbovițeni!”

„În numele acelei viziuni suntem obligați să ne provocăm în fiecare zi destinul”

„Îmi place să spun de fiecare dată că 24 ianuarie 1859 este data tipăririi certificatului de naștere al statului român modern.

Dincolo de fapta concretă a alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în Moldova și Țara Românească, oglinda ne obligă să privim o ispravă istorică fără precedent. A fost un moment vizionar de referință, în care liderii și-au dat seama că orgoliile individuale sunt dușmanii cei mai de temut și le-au înfrânt. În care și-au dat seama – poate pentru prima dată – că nimeni nu ne va ajuta dacă nu suntem determinați să ne ajutăm noi înșine. În care și-au dat seama că nu e vorba de Cuza, în sine, ci de o șansă pe care nu aveau voie să o irosească.

Un gest de maturitate incredibil, care a îmbrăcat România în hainele spațiului de civilizație european, cu realități statale noi, cu instituții noi, cu legislație nouă. Un moment în care au dispărut granițele dintre elite politice și oameni simpli, dintre cărturari și mai puțin instruiți, așezând drumul perioadei de maximă dezvoltare a României moderne.

În numele acelei viziuni, în numele acelei clipe de înțelepciune națională, suntem obligați să ne provocăm în fiecare zi destinul, înconjurați de aceleași valori. Ar fi o minimă dovadă de prețuire pentru ce-au făcut și ne-au lăsat moștenire oameni mai inspirați și mai curajoși decât noi.”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!