137 de proiecte prin Programul „Anghel Saligny” și 107 proiecte prin Programul Județean de Dezvoltare Locală. Întâlnire și analiză autorități – primari – decidenți

Publicitate

Evoluția Programului Național „Anghel Saligny”, a Programului Județean de Dezvoltare Locală și a unuia dintre cele mai mari proiecte cu fonduri europene din țară – Proiectul Regional de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Dâmbovița au fost astăzi subiecte de analiză la întâlnirea de lucru a autorităților județene cu primarii din județul Dâmbovița!

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și prefectul județului, Claudia Gilia, au invitat la discuții decidenți de la nivel local și național: arhitectul șef al Județului Dâmbovița- Teodor Bâte, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Dâmbovița – Laura Briceag, directorul Gărzii de Mediu Dâmbovița – Vlad Drugă, directorul S.G.A. Dâmbovița – Bâzgu Dănuț, șef serviciu Avize și Autorizații S.G.A. Argeș – Diaconu Tatiana, șef S.H.I Văcărești- Pîrvu Alexandru.

Implementarea investițilori, nu mai puțin de 137 de proiecte depuse prin „Anghel Saligny” de 82 de primării și Consiliul Județean Dâmbovița și 107 proiecte prin PJDL, precum și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată sunt strâns legate de instituțiile avizatoare invitate astăzi la discuții.

”Vom organiza în permanență astfel de întâlniri! Este nevoie de o strânsă colaborare între autoritățile locale și instituțiile statului, toate acestea fiind în interesul dâmbovițenilor.

Atât eu, cât și prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, le-am solicitat reprezentanților UAT-urilor dâmbovițene finalizarea rapidă a documentațiilor necesare implementării tuturor proiectelor, iar reprezentanților instituțiilor avizatoare, urgentarea emiterii rezoluțiilor de care depind proiecte importante pentru localitățile noastre”, a precizat șeful administrației județene, Corneliu Ștefan.

Prefectul Claudi Gilia a subliniat că proiectele nu se fac singure și trebuie sprijinite cu toată forța: ”Primarii au fost informați despre stadiul proiectelor din județ și despre noile posibilități de finanțare și apeluri de proiecte de la nivel național.

De exemplu, un apel deschis pentru primării la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se referă la posibilitatea de a face investiții, din bani europeni, pentru eficientizarea energetică și pentru a produce energie regenerabilă pentru vânzare. Este vorba de un apel de 500 milioane euro.

Autoritățile locale pot obține granturi cu valoare între 500.000 de euro și 15.000.000 de euro, fără să fie nevoie să asigure cofinanțare – vor putea consuma sau revinde această energie. Fondurile vor putea fi utilizate de autoritățile locale pentru proiecte de eficientizare energetică pentru școli, spitale, dar și pentru iluminatul public inteligent. Investițiile vizează panourile fotovoltaice, utilizarea apei geotermale, utilizarea energiei eoliene în zonele unde există potențial de utilizare a energiei vântului și alte surse de energie regenerabile.

În același timp, i-am informat pe primari despre actele normative adoptate curând cu privire la diverse aspecte din activitatea curentă și ne-am asigurat, împreună cu specialiștii pe diferite domenii, că vor fi aplicate corect și cu celeritate.

Am discutat astăzi despre aplicarea H.G. nr. 714/2022 privind criteriile pentru autorizarea, construcția,  înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea și întreținerea sistemelor individuale adecvate pentru colectarea și epurarea apelor uzate.

Am atras atenția serviciilor deconcentrate cu atribuții în avizarea diferitelor proiecte de dezvoltare că sunt în serviciul cetățenilor, iar respectarea legii și a termenelor legale sunt fundamentale”, a precizat prefectul județului.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!