10.000 de angajați au fost omiși de la creșterea salariului! Președinte Sindalimenta, Dragoș Frumosu anunță proteste de amploare dacă situația nu se rezolvă urgent!

Publicitate

Președinte Sindalimenta, Dragoș Frumosu, a transmis printr-un comunicat de presă părerea sa cu privire la “grava eroare făcută de reprezentanții Guvernului și ai Parlamentului cu privire la creșterea salariului minim pentru angajații din agricultură și industria alimentară”. Potrivit acestuia, în țara noastră nu intențiile sunt rele, ci felul în care acestea se duc la bun sfârșit prin baza legală. Astfel, potrivit comunicatului, România este “țara intențiilor bune finalizate cu legi proaste”.

“Proiectul legii privind salariul minim de 3.000 de lei brut în industria alimentră și agricultură a trecut de Parlament. Eroare legislativă plătită de circa 10.000 de angajați care sunt omiși de la creșterea salariului minim garantat în industria alimentară. Cerem Guvernului modificarea rapidă a legii printr-o ordonanță de urgență”, se arată în comunicat, potrivit dcnews.ro.

Guvernul a decis să sprijine proiectul de lege privind stabilirea unui salariu minim garantat de 3.000 de lei brut, prin includerea lui în programul guvernamental “Sprijin pentru România”. A fost o decizie extrem de bună, susținută inclusiv de premierul Nicolae Ciucă.

“Legea a trecut de Camera Deputaților, for decizional, urmând să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial. Din păcate însă, în forma sa actuală, viitoarea lege face o mare nedreptate angajațiilor din sectoarele ape minerale și îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe și legume, bere, precum și angajațiilor din domeniul pisciculturii deoarece aceștia nu vor beneficia de prevederile legii. Este vorba despre circa 10.000 de angajați care s-au trezit că, deși activează în industria alimentară și agricultură, au fost exclcuși de la prevederile viitoarei legi.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților precizează că se vor mări salariile din industria alimentară, adică pentru angajații din domeniile incluse în codul CAEN 10. La codul CAEN 11 figurează, printre altele, producerea sucurilor din fructe și legume, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate (cod CAEN 1107) și a berii (cod CAEN 1105).

Cum proiectul nu face referire la aceste activități, angajații din aceste sectoare, deși sunt asimilați industriei alimentare, nu pot beneficia de creșerea salariului. Pe de altă parte, trebuie spus că, în mod inexplicabil, de la prevederile viitoarei legi au fost excluși și angajații din domeniul pisciculturii, deși domeniul figurează în codul CAEN 10.”, se menționează în comunicat, potrivit dcnews.ro.

Astfel, se cere rezolvarea cât mai rapidă a acestei situații, întrucât, în caz contrar, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA va declanșa acțiuni de protest stradale, inclusiv pichetarea Guvernului. Totodată, în cazul în care problema nu se va rezolva în regim de urgență pentru ca ea să fie aplicată unitar, vor fi înștiințate organizațiile europene și internaționale la care SINDALIMENTA este afiliată, mai transmite organizația, potrivit sursei citate.

“Le reamintim că vorbim despre sectorul industriei alimentare, a băuturilor și tutunului, un domeniu strategic pentru orice țară care se respecta, dar ignorat în România de ani de zile, în ciuda apelurilor noastre repetate de a găsi soluții la problemele cu care acesta se confruntă.

Vorbim în primul rând de lipsa cronică de personal calificat generată de salariile foarte mici, cele mai multe la limita salariului minim pe economie. Demersurile noastre pentru inițierea acestei legi care să stabilească un salariu minim garantat de 3.000 de lei brut, au pornit de la necesitatea fidelizării forței de muncă și de la dorința de a-i determina pe românii plecați peste hotare să se întoarcă acasă, mai ales dacă vorbim despre mâna de lucru calificată.

În situația de față, prin omiterea intenționată sau din greșeală a unor angajați care să beneficieze de aceste măsuri, se pare că întreaga clasă dorește altceva”, a transmis Dragoș Frumosu, președinte Sindaliment, potrivit dcnews.ro.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!