Vrei sa economisesti bani pe termen lung? Apeleaza la resursele alternative de energie!

Publicitate

Energia solara constituie o excelenta resursa alternativa, la care poti sa apelezi cu incredere pentru a obtine utilitatile de care ai nevoie in locuinta ta. Fiind eficiente in producerea de energie electrica, incalzire a interiorului si obtinerea de apa calda, instalatiile de panouri solare pot foarte bine substitui resursele de energie conventionala fara a face compromisuri in ceea ce priveste confortul sau investitia financiara. In timp ce costurile de intretinere sunt tot mai ridicate, resursele de energie alternativa vin ca o replica extrem de favorabila, atat din perspectiva costructiei cat si a protejarii mediului.

Sa vedem, in continuare, cateva dintre avantajele apelarii la un sistem de panouri solare in producerea de energie electrica si termica:

Panourile solare sunt o excelenta alternativa de a-ti reduce cheltuielile, protejand in acelasi timp planeta de poluarea excesiva.

1. Functionare optima pe tot parcursul anului. Panourile solare sunt tot mai folosite in gospodariile personale cat si in mediul de business, fiind eficiente pe tot parcursul anului. Indiferent de tipul de instalatie, panoul capteaza lumina soarelui, independent de temperatura, ceea ce inseamana ca energia solara da randament chiar si pe timp de iarna. Asadar, poti sa aduci un aport de pana la 35-40% in incalzirea locuintei, pe perioada sezonului rece, apeland la sistemul pompelor de caldura.

In ceea ce priveste apa calda menajera, aceasta poate fi obtinuta pe tot parcursul anului, apeland la sisteme solare specifice sezonlui. Cel mai indicat panou solar pentru apa calda pe durata iernii este cel cu bazine presurizate, in timp ce, in restul anului pot fi folosite cu brio, panourile nepresurizate, mai accesibile ca pret, insa cu o perioada limitata de functionare, doar intre lunile martie-octombrie.

Energia electrica poate fi obtinuta prin intermediul panourilor fotovoltaice. Eficienta acestora este sporita de suporturile dinamice “solar tracker”, care se rotesc in functie de pozitia soarelui pentru a avea acces direct la lumina.

2. Reducerea cheltuielilor de intretinere. Din statisticile facute de producatori, reiese ca utilizarea corecta a unui sistem de panouri solare reduce cheltuielile in proportie de 50-70% pe timp de iarna, si pana la 100% pe timpul verii. De asemenea, investitiile initiale se amortizeaza intr-un timp scurt, perioada medie fiind de 5 ani, cu conditia ca panoul solar sa fie ales corect, in functie de specificul sau, si de conditiile in care va fi folosit.

Cu cat sistemul de panouri solare este mai complex, cu atat amortizarea investitiei va dura mai mult, insa eficienta amortizarii este garantata pentru toate sistemele, atat complexe cat si mai simple.

Timpul cel mai scurt de recuperare a investitiei initiale este de doar 2 ani, in cazul panourilor nepresurizate pentru apa calda, aceasta fiind, ulterior, accesibila in mod gratuit. Si in cazul panourilor fotovoltaice pentru energie electrica, reducerea cheltuielior atinge un procent de 70%/ an, amortizarea investitiei fiind accelerata prin amplasarea corecta, si folosirea suporturilor solar tracker.

3. Cresterea valorii pe piata a locuintei. Cel mai probabil nu ai luat in calucul acest detaliu, insa, investitia in tehnologii alternative de producere a energiei, este un trend tot mai apreciat si valorificat pe piata imobiliarelor. Prin instalarea unui sistem de panouri solare valoarea locuintei tale, creste cu 20%, aceasta fiind justificata, prin reducerea costurilor de intretinere, care pe termen mediu-lung vor aduce economii semnificative.

Asadar, atat in producerea energiei electrice cat si a celei termice, panourile solare sunt o excelenta alternativa de a-ti reduce cheltuielile, si de a creste valoarea locuintei tale.

In concluzie, fie ca alegi sa achizitionezi sau sa iti construiesti propriul sistem de panouri solare, acesta va fi o investitie care iti va aduce numeroase beneficii. Energia alternativa iti va aduce satisfactie atat in ceea ce priveste partea financiara, cat si cea morala, optand pentru a proteja mediul inconjurator, asigurand in acelasi timp caminului tau tot confortul necesar.

Sursa imagine: https://pixabay.com/ro/photos/sistemul-solar-acoperiş-2939560/

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!