TVA mai mic la apa caldă și căldura în sistem centralizat. Pe dâmbovițeni nu-i mai ajută

Publicitate

După reducerea TVA-ului la serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, Legislativul a adoptat recent o altă lege menită să uşureze traiul de zi cu zi al românilor. Astfel, Camera Deputaţilor ca for decizional a aprobat ca TVA-ul pe energia termică destinată populaţiei, respectiv apa caldă şi căldura livrată în sistemul centralizat, să fie redus de la 19% la 5%.

Măsura se va aplica începând cu 1 ianuarie anul viitor, deci vor mai fi prinse anul acesta cel puțin două luni de iarnă cu valoarea TVA-ului de 19%.

Actul normativ mai prevede acordarea posibilităţii ca serviciile publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat să poată fi efectuate, în totalitate sau parţial, şi de către operatori privaţi, prin concesionare sau parteneriat public-privat. De asemenea, prin această lege vor fi simplificate debranşările de blocuri şi deconectările de apartamente de la sistemele centralizate de termoficare, fiind eliminată obligaţia de a se obţine în acest sens acordul vecinilor de apartament, aşa cum se stipula până acum.

”Măsura mai are ca efect pozitiv imediat mai mulţi bani în buzunarele populaţiei. Legea va duce la reducerea costurilor legate de întreţinerea locuinţelor, capitol la care românii au cheltuieli mult mai mari decât cetăţenii celorlalte ţări din Uniunea Europeană. Conform informaţii furnizate de Eurostat, în România se depăşeşte cu mult pragul de 40%, considerat ca fiind împovărător pentru o gospodărie, în ceea ce priveşte cheltuielile curente”, a precizat deputatul de Dâmbovița, Claudia Gilia.

Totuși, merită amintit că în Dâmbovița în nici un oraș, nici măcar la Târgoviște, nu mai există sisteme centralizate de apă caldă și încălzire, aceasta fiind distruse sau falimentate după 1989. Nu că ar fi avut prea multă apă caldă și căldură în sistem centralizat dâmbovițenii (ca și românii în general) în anii dinainte de 1989.

În mai 2018, potrivit unui studiu prezentat de Mediafax, 13 judeţe din România (Alba, Mureş, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Ialomiţa, Ilfov, Brăila, Caraş Severin, Neamţ, Dâmboviţa, Olt, Sălaj) nu mai depindeau de sistemul centralizat de termoficare, locuitorii folosind un echipament independent de încălzire.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!