Tenismena Sorana Cîrstea, gest extraordinar pentru copiii născuți prematur! Maternitatea din Târgoviște a fost dotată cu aparatură în valoare de aproape 24 000 de euro

Publicitate

Maternitatea din Târgoviște a fost dotată cu aparatură medicală vitală pentru copiii născuți prematur, cu sprijinul Organizației Salvați Copiii și al tenismenei dâmbovițene Sorana Cîrstea. Unitatea medicală, care îngrijește nou-născuți prematur sau cu diverse patologii grave din mai multe județe din Regiunea Sud-Muntenia, a fost înzestrată cu patru monitoare de funcții vitale 12 injectomate, în valoare de 23 953 de euro, potrivit unui comunicat al organizației.

“Deşi Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte îngrijeşte nou-născuţi prematur sau cu diverse patologii grave din mai multe judeţe din Regiunea Sud-Muntenia, aparatura medicală vitală rămâne o promisiune pe hârtie, amânată de autorităţi. De Ziua Mondială a Prematurităţii, organizaţia «Salvaţi Copiii» dotează maternitatea din Târgovişte pentru a patra oară, beneficiind de prezenţa şi sprijinul extraordinar al sportivei Sorana Cîrstea”.

Maternitatea din Târgoviște a fost dotată de către organizație pentru a patra oară, în ultimii trei ani, chiar de Ziua Mondială a Prematurității. La primirea donației a fost prezentă și cea mai titrată tenismenă târgovișteană. „Salvarea nou-născuţilor prematur ar trebui să fie o prioritate naţională, de care să fim conştienţi cu toţii. Nicio mare victorie nu se poate obţine fără să ai la dispoziţie instrumente bune şi o echipă alături de care să construieşti. Mă bucur că medicii, Salvaţi Copiii şi nou-născuţii prematur m-au primit în echipa lor, aceasta este o echipă a vieţii”, a precizat Sorana Cîrstea.

Astfel, la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, Organizația Salvați Copiii a donat în ultimii trei ani aparatură medicală în valoare totală de 91 818 de euro.

Instituția are în grijă anual de aproximativ 2 000 de nou-născuți, dintre care, în 2018, 237 s-au născut prematur, iar în primele șase luni ale acestui an, numărul prematurilor fiind de 112.  „Ca maternitate de grad 3, de doi ani îngrijim prematuri din toată regiunea – Prahova, Argeş, Ialomiţa, Teleorman, Vâlcea, Olt. Ne-am dori o mai mare implicare a Ministerului Sănătăţii. Aşteptăm cu nerăbdare dotarea cu incubatoare promisă de aproape patru ani şi ne dorim obţinerea finanţării pe axa prioritară a maternităţii din Târgovişte, singura maternitate de grad 3 din ţară uitată de finanţare de doi ani, în ciuda numeroaselor memorii şi solicitări”, a declarat dr. Roxana Aldea, şef Secţie neonatologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.

Organizația Salvați Copiii lansează și un apel către companiile din România de a direcționa 20% din impozitul de profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităților și secțiilor de nou-născuți din România.

„Investiţia constantă în maternităţi şi în secţiile de terapie neonatală intensivă este crucială, datele de teren arată că un număr mare de decese la nou-născuţi sunt cauzate de lipsa aparaturii medicale esenţiale. Este important să ducem incubatoare performante exact acolo unde lipsesc, pentru ca naşterea să nu mai reprezinte un factor de discriminare în România. «Salvaţi Copiii» lucrează umăr la umăr cu medicii din ţară, pentru a suplini lipsurile cronice exact unde este cel mai urgent. Suntem conştienţi că nu poţi selecta în ce maternitate vei salva nou-născuţii prematur şi unde revii mai târziu, aşa că facem eforturi să ajungem chiar şi în cea mai mică secţie de terapie neonatală, unde există nevoie urgentă de investiţie în aparatură medicală vitală pentru salvarea prematurilor”, a subliniat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv „Salvaţi Copiii România”, potrivit comunicatului.

În 2018, în România s-au înregistrat 1.214 de decese ale copiilor sub un an. Mai mult de o jumătate dintre decesele sub un an se produc în prima lună de viaţă (mortalitate neonatală), arată datele, iar o cauză majoră este lipsa aparaturii medicale performante.

Ratele mortalității infantile variază puternic în România. Potrivit  datelor provizorii INS, județele cu cele mai scăzute rate ale mortalității infantile în 2018 sunt: Dâmbovița (2.9%), Ilfov (4.1%), Arad (4.5%) Timiș (4,5%), Iași (4,8%), Alab (4,8%), dar și municipiul București (3,6%). În schimb, la polul opus se află județele Tulcea (15,5%), Botoșani (12,2%), Sălaj (11,5%), Călărași (11,2%) și Caraș-Severin (10%).

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!