Țăranii și fermierii, la un pas de disperare. După pesta porcină există acum pericolul reapariţiei gripei aviare

Publicitate

2018 pare să fi fost (și încă nu s-a terminat) unul dintre cei mai cumpliți ani pentru sectorul zootehnic românesc, fie că vorbim despre ferme, fie de gospodarii simpli, care cresc animale sau păsări pentru consumul propriu.

Un focar de gripă aviară a fost descoperit la o fermă de lângă oraşul Plovdiv, Bulgaria – aflat la 300 de kilometri de graniţa cu România, fapt ce a determinat autoritățile din țara vecină să sacrifice zeci de mii de pui. Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății Alimentelor au transmis inclusiv României să intensifice măsurile de protecție în ferme și în transportul păsărilor între localități.

Măsurile în caz de gripă aviară sunt și mai drastice, întrucât boala se poate transmite la om.

Vestea că gripa aviară decimează păsările și puii bulgarilor îi îngrozește pe români care, anul acesta, s-au confruntat cu o epidemie fără precedent de pestă porcină, în urma căreia au fost sacrificați 350.000 de porci, iar mai nou, scrapia sau boala oii nebune a dat iama în stâne și i-a ”înnebunit” pe oieri și pe stăpânii ovinelor. Mii de oi au fost sacrificate până acum, pentru că boala este incurabilă și numai așa s-ar opri răspândirea ei, spun specialiștii.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!