Șase tone de alimente și peste 70.000 de ouă, retrase din comerț în urma controalelor de Paști

Publicitate

Perioadă de controale ale specialiștilor sanitar-veterinari, ”dedicată” vacanței de Paști și de 1 Mai!

Au fost centralizate primele rezultate ale controalelor desfășurate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, efectuate în țară la 4.990 de obiective din sectorul alimentar, autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, în scopul verificării modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, în unităţile de vânzare cu amănuntul, precum şi în unităţile de alimentaţie publică.

Deficienţele constatate au fost sancţionate prin aplicarea a 300 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 1.278.660 lei, emiterea a 16 ordonanțe privind suspendarea activității și a 68 ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității unor unități.

De asemenea, au aplicate măsuri de reținere oficială sau sechestru și au fost dirijate către unități de neutralizare 6.111,76 de kg de produse alimentare neconforme și 72.280 de ouă, care nu erau marcate în conformitate cu cerințele legale.

Totodată, inspectorii DSVSA județene, inclusiv din Dâmbovița și București au asigurat supravegherea funcționării și au verificat condițiile de igienă și bunăstare a animalelor, la nivelul centrelor de sacrificare temporară a mieilor.

Medicii sanitar veterinari au constatat următoarele deficiențe: comercializarea mieilor fără documente de proveniență și transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate;nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură pe durata transportului produselor alimentare; deficiențe privind marcarea și etichetarea ouălor; depozitarea și comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare în spații care nu au fost înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, fără respectarea condițiilor de temperatură și igienă; operatorii unităților din sectorul alimentar nu au pus în aplicare proceduri de dezinfecție, dezinsecție și combatere a dăunătorilor (DDD).

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!