Salariul minim brut va fi diferențiat în funcție de vechime și de studii

Publicitate

De la 1 decembrie sau 1 ianuarie 2019, încă nu s-a anunțat oficial termenul, guvernul intenționează să majoreze salariul minim pe economie la 2080 de lei. Angajații cu studii superioare și cei cu o vechime minimă în muncă de 15 ani ar putea primi 2350 de lei brut.

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care modifică și Codul Muncii – Legea nr. 53/2003. Una dintre modificări vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel.

O altă modificare adusă Legii 53/2003 dă posibilitatea femeilor de a opta, în scris, pentru continuarea activității până la vârsta de 65 de ani, în acord cu Decizia CCR nr. 387/2018. În prezent, contractul individual de muncă încetează de drept la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!