Românii aruncă aproape jumătate din hrana produsă într-un an. Și totuși milioane de persoane nu au ce mânca

Publicitate

Statistici alarmante de Ziua Națională a combaterii risipei alimentare! Pe 16 octombrie 2018 este marcată Ziua Națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare. În acest sens, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița derulează deja de peste două săptămâni o campanie de promovare a unui stil de viaţă sănătos.

Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanță din ce în ce mai mare în ultimii ani. Importanța acestui subiect va continua să crească, în special având în vedere nevoia de a hrăni o populație mondială în creștere. Asigurarea securității alimentare a populației este obligația fiecărui stat. Problema securității alimentare, a accesului populației la produse agro-alimentare de bază și de calitate corespunzătoare constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar în primul rând cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare.

Scopul campaniei este de informare şi de conştientizare a publicului larg privind problema siguranței și a risipei alimentare la noi în ţară. Printre obiectivele principale ale campaniei sunt: implicarea societăţii civile şi a publicului larg în realizarea şi implementarea politicilor publice în domeniul reducerii risipei de hrană din România și asigurarea siguranței alimentelor; promovarea pe agenda guvernamentală şi parlamentară a măsurilor privind reducerea risipei de alimente în România; conştientizarea decidenţilor politici asupra necesităţii aplicării urgente a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare şi a normelor de aplicare a acesteia.

În România, statistica indică 5 milioane tone de deşeuri alimentare anual, reprezentând între o treime şi jumătate din cantitatea totală de hrană destinată consumului uman produsă într-un an, adică cca 250 kg /locuitor, faţă de 179 kg /locuitor, media europeană, în timp ce aproximativ 25% din populaţia ţării (4,74 milioane de persoane) trăiesc la limita sărăciei şi întâmpină dificultăţi în procurarea hranei zilnice. Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban: în timp ce comunităţile rurale folosesc metode tradiţionale de valorificare a resturilor de alimente în gospodărie, în mediul urban peste 95% dintre resturile din municipii ajung la groapa de gunoi, făcând astfel imposibilă valorificarea deşeurilor de orice fel, atât alimentare, cât şi nealimentare.

Două dintre cele mai importante mesaje cheie ale campaniei sunt: cumpărând alimente cu chibzuinţă, salvăm planeta, donați alimentele pe care nu le consumaţi.

Cu ocazia acestei zile, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa va desfăşura activităţi de informare-educare-comunicare în unităţi de învăţământ și instruirea asistenților medicali comunitari şi a mediatorilor sanitari.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele