Puțin peste o lună, timp rămas până la începerea școlii. Ce se întâmplă

Publicitate

Cum începe școala? Încă se bâjbâie, singura certitudine fiind data de 14 septembrie anunțată deja de președintele Iohannis.

PSD acuză Guvernul PNL că a lăsat autoritățile locale și conducerile școlilor de izbelişte, cărora le-a aruncat în cârcă toată răspunderea, ”creând un adevărat haos înainte de începerea anului școlar. Directorii unităților de învățământ sunt disperați, nu există nici măcar un rând despre norme și ghiduri oficiale pentru a reglementa distinct cele 3 scenarii.  Încă nu se știe cum vor participa la cursuri online sutele de mii de elevi care nu au acces la internet. Situația este incertă și pentru cei care au acces la internet, dar nu au bani de tablete sau telefoane performante”, sunt acuzațiile aduse de liberali, prin intermediul unui comunicat de presă.

Pe de altă parte, potrivit edupedu.ro, școlile au avut limită ziua de azi, 10 august, pentru a transmite câți elevi încap „distanțați” în clase și de câți învățători și educatori au nevoie sau câte norme în plus sunt la liceu și gimnaziu. Asta pentru că, potrivit aceleiași surse, dacă nu încap în clase, o parte dintre elevii de la clasele V-VII și IX-XI vor face ore online, simultan cu cei de la școală.

Concret, potrivit edupedu.ro, inspectoratele din toată țara au trimis fiecărei școli un document pe care unitățile de învățământ trebuia să îl completeze până luni, 10 august. Asta în condițiile în care ministerul a cerut aceste date până pe 12 august. Documentul este însoțit de două seturi de indicații.

Primul set este cadrul general de norme pentru “funcționarea claselor/grupelor în anul școlar 2020-2021” și prevede următoarele reguli: câte un preșcolar/elev în fiecare bancă; are loc aerisirea timp de 30 minute între schimburi, a fiecărei săli de clasă, iar în pauze 10 minute; reorganizarea colectivelor de elevi, cu respectarea distanței minime de 1 metru față-spate, stânga-dreapta între bănci.

Tot edupedu.ro arată că școlile au primit de la inspectorate și un al doilea set de recomandări pe care acestea să le ia în considerare atunci când reorganizează clasele.

Printre acestea, așa cum arată documentele studiate de sursa citată, sunt și: ”instalarea dispozitivelor electronice pentru transmiterea on-line a lecțiilor pentru acei elevi din clasele V-VII și IX-XI în situația în care aceștia nu sunt prezenți fizic”, astfel fiind confirmată ipoteza conform căreia orele predate elevilor din bănci ar putea fi transmise în timp real celor aflați acasă.

Iată și recomandările oferite școlilor de ISJ:

realizarea oglinzii clasei pentru fiecare sală, în condițiile de mai sus (distanță fizică de minimum 1 m între elevi);

numărul de clase/grupe nou create;

instalarea dispozitivelor electronice pentru transmiterea on-line a lecțiilor pentru acei elevi din clasele V-VII și IX-XI în situația în care aceștia nu sunt prezenți fizic;

numărul de norme/posturi suplimentare față de planul de școlarizare (la nivelurile preșcolar și primar numărul de posturi, la gimnazial și liceal fracțiunile de norme);

numărul de norme nedidactice (personal de îngrijire) suplimentare, pentru a putea face față unor procese de igienizare cu frecvență mai mare.

Dacă în cazul cadrelor didactice de la ciclurile gimnazial și liceu documentul prevede completarea numărului de norme suplimentare, deci profesorii existenți vor fi plătiți să predea peste normă, la cadrele didactice din primar și preșcolar (grădiniță) vor fi înființate posturi, deci ar putea avea loc noi angajări, conform cerințelor de la inspectorate.

Ministrul Educației a anunțat că până pe 12 august (miercuri) toate școlile trebuie să trimită la centru informațiile solicitate.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!