Primul caz de pestă porcină în Dâmbovița a declanșat planul special de măsuri. Porcine ucise, zonă de protecţie şi zonă de supraveghere

Publicitate

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului pestei porcine africane la un porc dintr-o gospodărie din comuna Lucieni, așa cum a informat și dbonline. Ieri dimineață, în Dâmbovița, s-a întrunit Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată din comuna Lucieni, iar în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit următoarele: o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Imediat ce a fost anunțat primul caz de pestă porcină, în Dâmbovița a sosit și ministrul Agriculturii, Petre Daea. Acesta s-a aflat la Târgoviște, nu a mers la Lucieni din motive obiective, neputând să intre în focar.

Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, Direcției Sanitar Veterinare sau autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, este specifică porcilor, însă virusul se poate răspândi prin hainele și echipamentele contaminate. Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, însă acest virus are un impact puternic la nivel social și economic.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!