Peste 200 de incendii în Dâmboviţa în doar câteva zile

Publicitate

Incendiile de vegetație, un pericol pentru viaţă, bunuri materiale şi mediu! Odată cu sosirea primăverii, cetăţenii au demarat activitățile de igienizare a terenurilor, însă metoda pe care o aleg cei mai mulți dintre ei este prin incendiere.

Pompierii, inclusiv din Dâmbovița, care se luptă de la debutul lunii martie cu aceste incendii de vegetație, deosebit de periculoase și din cauza vântului, avertizează că aceste arderi trebuie să aibă loc cu respectarea condițiilor legale.

În primele zile ale lunii martie, echipajele de pompieri dâmbovițeni au fost solicitate și au intervenit la peste 200 de incendii de vegetație. Au existat și cazuri când acestea s-au extins cu repeziciune la gospodăriile și anexele din apropierea terenurilor. De asemenea, flăcările pot cuprinde zonele împădurite, unde intervențiile sunt deosebit de dificile.

Arderea vegetaţiei uscate provoacă şi efecte negative solului. În primul rând, odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului. Un alt efect negativ cauzat de aceste arderi îl reprezintă evaporarea apei din stratul superior al solului, prin crăpăturile rezultate pierzându-se şi apa din adâncime. Din păcate, aceasta este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis.

Incendiile de vegetaţie uscată care se produc în apropierea căilor de circulaţie principală pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

solului.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!