Pesta porcină se extinde în Dâmbovița! Un nou focar a fost descoperit la Odobești

Publicitate

Un nou caz de pestă porcină africană (PPA) a fost înregistrat în județul Dâmbovița. De această dată, virusul a fost confirmat într-o gospodărie din satul Miulești, comuna Odobești. Animalele din focar au fost ucise, conform unei informări al Instituției Prefectului.

“Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 29.10.2019, ora  13.00,  ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din localitatea Miulești-comuna Odobești, în scopul  adoptării planului de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de plasare sub supraveghere și de informare a cetățenilor.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se continua supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localității. Totodată, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarului.

Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social”.

La data de 10 octombrie, potrivit ANSVSA, în județul Dâmbovița se înregistrau 39 de focare active (dintre care un focar într-o exploatație comercială) și 39 de cazuri de mistreți. Tot până atunci, despăgubirile pentru animalele sacrificate, nu ajunsese la toți proprietarii păgubiți din Dâmbovița.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!