Percheziţii de amploare în Dâmboviţa în cadrul unui dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani

Publicitate

Ilegalităţi economice, investigate de poliţişti! În ultima săptămână, la nivelul întregii țări, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice au efectuat 41 de percheziţii, au instituit măsuri asigurătorii în valoare de peste 6.000.000 de lei şi au indisponibilizat bunuri în valoare totală de peste 1.500.000 de lei, în cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracţiuni economice.

Mai exact, în perioada 27 octombrie – 2 noiembrie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au pus în aplicare 21 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracţiuni economice. În cauzele penale instrumentate, faţă de 140 de persoane s-a dispus începerea urmăririi penale, iar faţă de 11 au fost dispuse măsuri preventive (5 reţinute şi 6 sub control judiciar).

La data de 1 noiembrie 2018, poliţişti din cadrul D.G.P.M.B. – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au pus în aplicare 15 mandate de percheziţie domiciliară în Bucureşti, Ilfov, Dâmboviţa, Braşov şi Harghita, în cadrul unui dosar în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Din probatoriul administrat au rezultat indicii temeinice că, în perioada 2008 – 2014, administratorii a mai multe societăţi comerciale cu sediul social în Bucureşti, au înregistrat în documentele contabile ale societăţilor, precum şi în celelalte documente legale, operaţiuni fictive, constând în achiziţii nereale de bunuri şi servicii şi au transferat, în mod repetat, cu titlu de plată contravaloare livrare de bunuri/prestare de servicii, sume de bani din contul societăţii beneficiare în contul altor societăţi complice, de unde banii au fost fie retraşi în numerar şi returnaţi, fie transferaţi mai departe în conturile altor societăţi cu comportament de tip fantomă, iar apoi retraşi în numerar şi returnaţi, în scopul creării unei aparenţe de legalitate a activităţii evazioniste şi disimulării originii ilicite a banilor.

În cauză a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de 4 persoane şi a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 zile faţă de acestea, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la “spălarea banilor”. De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător pentru toate bunurile mobile şi imobile ale acestora, până la concurenţa sumei de aproximativ 5.500.000 lei, fiind aplicate sechestre pe bunuri imobile în valoare de aproximativ 375.000 lei.

În aceeaşi cauză au mai fost desfăşurate activităţi informativ operative, reuşindu-se ca până în prezent să se pună în aplicare 131 de mandate de percheziţie domiciliară şi 84 de mandate de aducere, cu ocazia a trei acţiuni cu efective mărite.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!