Paștele Cailor la Târgoviște. Sărbătoarea este inclusă în patrimoniul cultural național al minorităților etnice

Publicitate

Eveniment unic în România, marcat în fiecare an la Târgoviște, în Sâmbăta Sfântului Toader, prima din Postul Mare. În comunitatea bulgarilor din cartierul Matei Voievod are loc sărbătoarea denumită ”Tudorița” sau Paștele cailor – Konski Velingen.

Sărbătoarea este inclusă în patrimoniul cultural național al minorităților etnice din România și de fiecare dată atrage nu numai târgovișteni și dâmbovițeni, dar și oaspeți din alte zone și chiar de peste hotare, curioși de evenimentul denumit ”Paștele cailor.

Obiceiul este păstrat de locuitori încă de la constituirea comunităţii de bulgari. Este o sărbătoare care vestește sosirea primăverii și începutul muncilor agricole.

Femeile coc pentru această ocazie un aluat special, pe care îl taie în forma unor figurine ecvestre ce urmează să fie sfințite în timpul slujbei și apoi împărțite între cai și proprietarii lor.

Printre cele mai spectaculoase, urmărite și imortalizate momente ale sărbătorii se numără parade cailor și întrecerile hipice.

Și anul acesta, alături de comunitatea bulgară s-a aflat primarul municipiului, Cristian Stan, care a declarat: ”Tudorița sau Paștele Cailor oferă, an de an, un spectacol al muzicii, dansului și portului tradițional, reprezentând în același timp și o sărbătoare a vestirii primăverii și a începutului muncilor agricole. Doresc să felicit comunitatea bulgară din Târgoviște pentru modul în care știe să-și păstreze și să-și perpetueze tradițiile, repere importante în peisajul cultural dambovitean și nu numai”.

Sărbătoarea a cuprins și un spectacol folkloric și o piesă de teatru pentru copii.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!