Montaniarzii dâmboviţeni, traseu prin spectaculoasa vale a Horoabei de Ziua Internaţională a Muntelui

Publicitate

Declarată încă din 2003 ca „Zi internaţională a muntelui”, data de 11 decembrie nu putea lipsi din calendarul expediţionar al montaniarzilor dâmboviţeni grupaţi în jurul Asociaţiei Chindia Jurasic Park, ei efectuând, în weekendul anterior zilei (9-10 decembrie 2017) o reuşită tură de iarnă pe potecile înzăpezite ale Bucegilor.

După multiplele expediţii externe desfăşurate în acest an:

  • Mai – Ben Nevis (Scoţia)
  • Iunie – Grossglockner (Austria)
  • Iulie – Musala (Bulgaria)
  • Septembrie Dolomiţi (Italia) şi Gouter–Mont Blanc (Franţa)

„dinozaurii” dâmboviţeni au atacat cea mai frumoasă vale din Bucegi, valea Horoabei, în condiţiile unei ture de iarnă. După studierea prognozei meteo şi anunţarea prealabilă a Salvamontului Dâmboviţa, şase montaniarzi (dintre care unul, chiar începător pe acest traseu) au intrat pe vale sâmbătă, pe la ora 12 şi, după 7 ore de luptă cu zăpada mare (dar stabilă) de pe vale şi cu vântul care bătea în golul alpin, au ajuns cu bine tot Salvamont Dâmboviţa unde au anunţat ieşirea cu bine din traseu. Experienţa lor şi echipamentul adecvat turei şi momentului au fost atuuri în abordarea traseului şi în reuşita încheierii lui cu bine. Cazarea a fost la A.N.S.M.R. unde seara, „la gura sobei” au ascultat din minunatele „poveşti” ale vechilor oameni de munte, Doina şi Mircea Opriş. Fiindcă, „Ziua internaţională a muntelui”, pune accent pe conştientizarea importanţei munţilor pentru viaţă, pe evidenţierea oportunităţilor sau constrângerilor dezvoltării zonelor montane, discuţiile au „alunecat” şi spre aceste aspecte, atât la această cabană, cât şi la alţi prieteni de la cabanele Gura de Rai sau Bolboci.

O nouă tură reuşită, o nouă etapă de antrenament pentru viitoarele expediţii ale anului 2018 (vom reveni cu detalii), un prilej de a toasta şi pentru cei 34 de ani de când ducem simbolurile şi spiritul Chindiei pe creste montane.

La mulţi ani, oameni de munte!

La mulţi ani, tuturor celor care apreciază şi sprijină acţiunile noastre!

 

Nicolae POSTA

Preşedinte ACJP

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!