Modificări în Programul Prima Mașină. Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii

Publicitate

 Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care modifică Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cunoscut și sub denumirea de Prima mașină.

”Modificăm Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, astfel încât sa devină mai dinamic și mai atractiv. Vom încuraja achiziționarea de autoturisme nepoluante și eficiente energetic. Concret, pe lângă facilitățile pe care le oferă deja acest program pentru cumpărarea autoturismelor clasice, cetățenii vor beneficia de garanții guvernamentale și pentru împrumuturile contractate pentru achiziționarea autoturismelor hibrid, electric hibrid și pur electric. În plus, persoanele fizice vor putea să-și achizitioneze un autoturism  nou, chiar dacă au mai deținut anterior un astfel de autoturism. Pe lângă beneficiile de mediu, am avut în vedere și efectele bune pentru industria auto și cea a componentelor auto, cu o pondere însemnată în economia națională”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Iată o parte dintre regulile Programului Prima mașină: ecobonusul sau ecotichetul obţinute prin programele “RABLA CLASIC” şi “RABLA PLUS” pot fi considerate avans pentru noua maşină;  maşinile nou achiziţionate trebuie să respecte cel puţin norma de poluare Euro 6, cei care accesează programul trebuie să demonstreze că nu înregistrează obligaţii de plată restante la buget și nici restanţe la plata altor credite bancare, beneficiarul trebuie să aibă cel puţin 18 ani la data accesării programului.

Pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic (cu motor cu ardere internă), preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz; pentru autoturismele cu sistem de propulsie hibrid preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 100.000 lei, la care se adaugă TVA, iar pentru autoturismele electric hibrid şi pur electric, preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 150.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz.

Totodată, beneficiarii programului trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic, de minimum 25% din preţul de achiziţie pentru autoturismele hibrid și de minimum 30% pentru autoturismul electric hibrid şi pur electric.

Garanţia statului va fi de maximum 50% din finanţarea acordată.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!