Minunile Dâmboviţei: Apa dacilor. Izvoarele vii unde se răcorea Zamolxe

Publicitate

Alex Toma
În Bucegi, către răsărit, în Cheile Zănoaga, mai exact între mărinimosul Lac Bolboci și Scropoasa, se găsesc 7 izvoare a căror apă uimește știința și alimentează mitul. Ascunsă în inima munților Bucegi, Cascada 7 Izvoare face parte dintr-un traseu spectaculos pe care nu trebuie să-l ratezi în vacanța de vară.

Despre Cascada 7 Izvoare se spune că are apa e cea mai pură din România și nu a secat niciodată, iar o mulțime de temerari s-au avântat până aici numai pentru a gusta din această apă. Cascada 7 Izvoare se află la o altitudine de 1.300 de metri, are un debit de aproximativ 400 de litri pe secundă și se alimentează dintr-un lac subteran. Cascada face parte din traseul Cheile Zănoagei-Lacul Scropoasa-Cascada Șapte Izvoare, marcat cu cruce albastră și care poate fi străbătut în aproximativ două ore. La câțiva pași de Cascada 7 Izvoare se află Lacul Scropoasa, un lac de baraj artificial înconjurat de peisaje minunate.

Să bei din apa dacilor!

Speculația nu ar fi una exagerată dacă ținem cont de circuitul apei în natură.
Și lucru cert este că izvoarele curgeau neobosit și acum 2000 de ani, potolind setea de cunoaștere a sacerdoților și inițiaților, vindecând muribunzi ori răcorindu-l pe Zamolxe și contribuindu-i la nemurire, așa cum spune povestea.
Poate pe cursul apei în sus, găseau dacii poarta către necuprins, în lacul fără de sfârșit… poate ca fluviul din adâncuri hrănea efluviile de înțelepciune dacă…

Explicația științifică legată de puritatea izvoarelor vii…

Există bineînțeles și o explicație științifică rezultată în urma cercetărilor de laborator. Preocupări constante, în ceea ce privește studiul apei fantastice au existat încă din 1927.
Cercetătorii români și străini încearcă să aducă în planul palpabilului, digerabilului și acceptabilului, natura celor 7 izvoare vii, printr-o lămurire științifică. Drept pentru care au considerat că apa trece printr-un câmp magnetic, care îi ordonează structura moleculară până la ideal.
De asemenea, oamenii de știință vin să întărească constatarea cum că ar fi cea mai pură și mai energizată apă din lume, prin ipoteza că izvoarele ar traversa un zăcământ de argint. Acesta împiedică dezvoltarea bacteriilor care sunt într-adevăr inexistente. Ceea ce este cel puțin straniu, fiindcă în raport cu limita minimă acceptată a numărului de bacterii, care este cinci în orice apa din lume, izvoarele noastre au 0.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!