Minorii din România și alcoolul. Statistică alarmantă

Publicitate

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa organizează în iulie campania deinformare-educare-comunicare deumită ”Luna națională a informăriii despre efectele consumului de alcool”. Desfășurată sub sloganul „Alcoolul nu este o rezolvare!”, scopul campaniei este Informarea populației vulnerabile cu privire la efectele consumului dăunător de alcool.

Mesajul cheie al campaniei este: “Tinerii care se confruntă cu lipsuri materiale, boli, probleme familiale, carențe în educație, lipsa locuinței sau discriminare pot fi predispuşi să consume alcool în cantităţi mari şi de la vârste mai timpurii, iar consecințele alcoolului asupra sănătăţii şi vieţii pot fi mai severe decât la semenii lor. Deși aproape jumătate dintre tineri declară că băutura îi ajută să uite de probleme, alcoolul nu este o rezolvare!”

Campania se adresează tinerilor din grupurile vulnerabile: copii în situație de risc ridicat (sărăcie, dezagregare familială, delicvență  juvenilă, copii aflați în sistemul de protecție de stat, copiii străzii), tineri de peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecție de stat, tineri cu dizabilități fizice sau mentale, dependenți de droguri, etnie romă, șomeri, tineri cu venituri reduse, fără adăpost, nivel scăzut de educație, comunități rurale la risc.

Activităţile planificate de  Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, în colaborare cu partenerii săi, Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dâmboviţa, constau în intervenţii de informare-educare-comunicare, distribuire de materiale informative, activităţi sportive etc.

Aproximativ 80% dintre adolescenții români în vârstă de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață o băutură alcoolică și aproape o treime au trecut prin mai multe episoade de ebrietate. Vârsta medie la care tinerii încep să bea este 14 ani, numărul băieților care încep să consume alcool dublându-se pe parcursul anilor de liceu. Adolescenții și tinerii în vârstă de până la 25 ani reprezintă o populaţie în mod particular la risc, din cauza percepției inadecvate asupra riscurilor.

Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât este mai puternică relația să cu alcoolismul cronic, cu abstinența de scurtă durată și cu prezența unor consecințe severe asupra stării de sănătate și vieții sociale.

Deși adolescențîi români se situează în categoria băutorilor moderați, studiile internaționale atenționează asupra faptului că „elevii români sunt tentați să ofere răspunsurile pe care le consideră dezirabile social, ceea ce înseamnă că nivelul consumului de alcool este probabil mai mare decât cel raportat.”

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!