Ministrul Finanțelor: Pensiile nu pot crește mai mult de 14%. Au început să apară temeri în rândul investitorilor

Publicitate

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a precizat, luni, că o majorare a pensiilor cu mai mult de 14%, cât a stabilit Guvernul, nu va fi permisă. Acesta a spus că printre investitori au început să apară temeri că măsurile populiste ale PSD ar putea fi puse în practică, ceea ce ar dinamita nu numai bugetul, ci și mediul de afaceri din România.

“Trebuie să dau un mesaj și pentru investitori. Am avut săptămâna trecută mai multe discuții și trebuie să explicăm ce se întâmplă (…) în Parlamentul României, pentru că apar îngrijorări de la faptul că opoziția, socialiștii, readuc din nou în discuție creșterea punctului de pensie cu 40% . Asta după ce Guvernul a făcut un lucru care iarăși este unic în Uniunea Europeană, și cred că în lume, să crești cheltuielile cu pensiile, cu alocațiile, într-un moment în care trecem prin cea mai mare criză economică. Și aș vrea să-i asigur atât pe investitori, cât și agențiile de rating, și pe cei de pe piața de capital că acest Guvern nu va permite, și domnul premier este aici, nu va permite modificarea punctului de pensie în acest an o creștere a punctului de pensie peste ceea   ce s-a putut face în acest smoment. Este mesajul și de la domnul premierși este și mesajul pe care îl dau astăzi aici pentru că nu trebuie să avem aceste îngrijorări pe piața de capital. Grantăm că vom gestiona finanțele publice, și acesta este un mesaj și pentru domnul președinte, cu responsabilitate  și prerecauție”, a spus Florin Cîțu.

Și premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că bugetul „nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă” şi a făcut apel la toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară, informează Agerpres.

„Bugetul nu-şi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă. În urma zilei negre de la Parlament în care pesediştii din Comisia de buget-finanţe au adoptat nişte modificări la ordonanţa de rectificare, la ora actuală România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel către toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finanţe pentru ca asta va atrage consecinţe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiţii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Ori cred că e de ajuns şi trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică”, a afirmat Ludovic Orban, la sediul PNL, întrebat cu privire la proiectul aflat în Senat care prevede un suplimentul pentru profesori de 500 de euro.

El a arătat că Guvernul ia în calcul sesizarea CCR în cazul modificărilor la rectificarea bugetară.

„Orice fel de lege care nu prevede sursa de finanţare, în conformitate cu decizii anterioare ale CCR, este neconstituţională şi noi, ca Guvern, avem obligaţia de a ataca la CCR toate legile pe care le considerăm neconstituţionale”, a spus Orban.

Premierul a indicat că amendamentele adoptate la ordonanţa de rectificare bugetară provoacă o creştere a cheltuielilor publice cu 1,7% din PIB pe anul 2020 şi cu 4,8% din PIB pe anul 2021.

„Este total nesustenabilă şi asta este însoţită şi de amendamentul bizar al lui Orlando (n.r. – Eugen Teodorovici) care reduce de la la 44% la 40% din PIB limita de îndatorare a bugetului, ceea ce aruncă practic România în faliment. (…) De fapt PSD, prin această modificare a rectificării bugetare, a transmis următorul mesaj că vrea să nu se mai poată plăti salariile, pensiile, să nu mai poată fi susţinute investiţiile şi să bage România în incapacitate de plată”, a arătat Ludovic Orban.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!