Măsuri de protecție sanitară ce trebuie respectate în secțiile de vot

Publicitate

Organizate în plină pandemie de COVID-19, alegerile locale din 27 septembrie vor fi aparte anul acesta, cu măsuri de precauție speciale și de evitare a răspândirii îmbolnăvirilor.

Peste 19 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la vot într-un singur tur și vor primi 4 buletine de vot: pentru primar, consiliul local, președintele consiliului județean și membrii consiliului județean. Alegătorii din Capitală vor alege primarul general, primarul de sector, consiliul local (cel de sector) și consiliul general.

Au fost organizate, 18.794 de secţii de vot din toată ţara care sunt deschise în intervalul 7.00-21.00.

În contextul pandemiei COVID-19, autorităţile au instituit măsuri care privesc accesul şi fluxul alegătorilor în sediul secţiei de votare, dar şi exercitarea propriu-zisă a dreptului de a alege.

Persoanele cu risc mare de îmbolnăvire pot solicita acces prioritar în localul de vot, iar în cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente sau este febril va fi organizat accesul prioritizat al acestuia la urne. Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat spre a evita aglomerările din interiorul acestuia.

Încă de la intrarea în secţia de votare alegătorii trebuie să poarte corect masca, să aibă acoperite nasul şi gura. Cei care nu au măşti vor primi de la membrii comisiilor.

La intrarea în secţia de vot va fi amenajat un colţ de dezinfectare. Trebuie să vă curăţaţi mâinile înainte de a atinge orice, ștampila sau pixul. Primul pas este identificarea. La aceste alegeri veți pune singuri cartea de identitate în tableta cu sistemul de identificare. Apoi pentru câteva secunde puteţi să daţi masca jos, dar trebuie să păstraţi distanţa de 1,5 metri ca să fiţi identificat. Luaţi buletinul şi mergeţi la un membru al comisiei de vot.

Aici puneţi pe masă cartea de identitate astfel încât membrul comisiei să vă poată citi datele fără să atingă documentul. Singuri luaţi pixul, ştampila şi cele patru buletine de vot. Intraţi în cabină, vă exercitaţi dreptul, puneţi buletinele în urnă. Când reveniți la comisie, ștampila cu “votat” o veţi pune singuri pe spatele buletinului, conform noilor reguli speciale pentru alegerile locale.

Şi la ieşirea din secţie trebuie să vă dezinfectaţi mâinile.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!