Mai mulți tineri din zona Titu și-au încheiat brusc vacanța pe litoral, după ce unul dintre ei a fost confirmat cu coronavirus

Publicitate

Mai mulți tineri din zona Titu, cu vârste între 16 și 19 ani, și-au încheiat brusc vacanța pe litoral, după ce unul dintre ei a aflat că este infectat cu COVID-19.

Potrivit Știrile Pro TV, un adolescent de 19 ani, fiul unui jandarm, a plecat brusc de la mare după ce părinții săi l-au anunțat că sunt infectați, iar la scurt timp și el a fost confirmat pozitiv. Acest lucru s-a dovedit după ce tânărul a mers la spital.

Cazul băiatului a ajuns rapid în atenția autorităților după ce acesta s-a prezentat la spitalul din Târgoviște, unde a fost testat pentru infecția SARS-CoV-2.

„A venit la spital, s-a simțit foarte rău, a fost testat, s-a pozitivat testul, testat COVID. Tânărul a spus că vine de la mare, unde a fost cu un grup, la Costinești, de 26 de persoane. Se extinde ancheta epidemiologică”, a precizat Aurelian Popa, prefectul județului Dâmbovița, pentru Știrile Pro TV.

Cele 26 de persoane, printre care se afla și tânărul diagnosticat cu COVID-19 se aflau cazate la o vilă din Costinești. Tinerii din Dâmbovița ajunseseră la Costinești în urmă cu șase zile și mai aveau aproape o săptămână de vacanță. La scurt timp, după ce tânărul a fost confirmat pozitiv, din dispoziția autorităților din Dâmbovița, toți tinerii au fost urcați în autocarul cu care veniseră la mare și transportați de acasă. Majoritatea adolescenților erau din localitățile Braniștea și Titu.

Direcția de Sănătate Publică Constanța ar fi fost informată telefonic, vineri, 7 august, despre cazul confirmat cu COVID-19, care fusese cazat la un complex turistic din Costinești. Abia sâmbătă seara, DSP Constanța, vorbește despre acest caz, printr-un comunicat de presă, în care informează despre 40 de tineri și nu câți a spus tânărul de 19 ani.

“Urmare a acțiunii de control desfășurată la unitatea turistică, au fost constatate următoarele: un tânăr a sosit la complexul turistic din Costinești, în data de 03.08.2020, aproximativ în jurul prânzului. Deplasarea de la Târgoviște spre Costinești s-a efectuat cu un autocar, împreună cu aproximativ 40 de persoane, elevi minori și studenți. În cursul zilei de 04. 06.2020, acesta a părăsit complexul turistic, fără să anunțe organizatorul”, a transmis DSP Constanța.

Din afirmațiile organizatorului excursiei, pe perioada deplasării au fost purtate măști de protecție și au fost asigurate măsuri de distanțare (capacitate autocar 63 locuri). Atât la urcarea în autocar, cât și la sosire, a fost efectuat triajul-termometrizarea acestora. Pentru elevii minori, s-a făcut dovada avizului epidemiologic, eliberat de medicul de familie și consimțământul părintelui.

Din punct de vedere al condițiilor igienico-sanitare de funcționare, s-au constatat următoarele: complexul turistic funcționează la o capacitate de 40%, la momentul controlului fiind cazați cca. 150 persoane, adulți și copii. Au fost respectate măsurile de prevenire și limitare a infecției cu SARS-CoV-2, atât pentru personal, cât și pentru turiști – covorașe impregnate cu produs biocid, dispenser cu dezinfectant pentru mâini, trusă medicală la recepție, marcaje privind circulația în incintă, afișe cu mesaje în ceea ce privește obligativitatea purtării măștii, păstrării distanței, igienei personale, asigurarea distanței dintre mese.

Având în vedere faptul că toți membrii grupului sunt contacți ai cazului confirmat COVID-19, în jurul orei 21.00, turiștii au părăsit locația cu același mijloc de transport, urmând ca DSP Dâmbovița să dispună măsura carantinării. S-a recomandat intensificarea măsurilor de salubrizare și decontaminare a suprafețelor și desemnarea unor persoane responsabile din rândul organizatorilor, pentru efectuarea triajului observațional zilnic al turiștilor.

Pericolul de răspândire ar fi mai mare în stațiune, după ce aceștia ar fi apucat să meargă la distracție, pe perioada petrecută acolo.

Cazul tinerilor din Costinești se întâmplă la câteva zile de la o situație aproape similară, când 30 de copii din Vaslui au ajuns la Costinești, cu o colegă pe care tatăl ei, ambulanțier,  a venit și aluat-o după ce rezultatul testului pe care fata îl făcuse anterior ieșise pozitiv. Și atunci, DSP Constanța a transmis informațiile cu întârziere.

Dâmbovița este unul dintre județele în care numărul cazurilor cu infectări coronavirus a crescut alarmant în ultimele săptămâni, în aceste condiții autoritățile dispunând măsuri precum purtarea măștii inclusiv în spații deschise agglomerate (târguri, oboare, piețe, etc).

În ultimele 24 de ore, în Dâmbovița au fost diagnosticate cu COVID-19 un număr de 69 de persoane.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!