Lista alimentelor nerecomandate pentru bebeluşi

Publicitate

Cand bebelusul tau a implinit varsta de 6 luni, poti incepe sa ii introduci in dieta o varietate de alimente. Oferind copilasului tau o dieta sanatoasa si echilibrata va contribui la asigurarea vitaminelor si mineralelor de care are nevoie copilul tau mapentru a creste armonios.

Oricat ar parea de interesant si cat ai fi de entuziasmata sa-i introduci noi alimente bebelusului tau atunci cand incepi introducerea solidelor, exista totusi cateva elemente pe care ar trebui, cu siguranta, sa le tai de pe lista meniului. Asta pentru ca ele contin substante iritante care pot perturba sistemul digestive al copilului (care este in curs de dezvoltare).

Pentru inceput, incearca sa nu ii oferi copilului acele alimente care sunt bogate in zahar sau sare. Aceste alimente contin un nivel scazut de nutrient de care copilul are nevoie si este usor in acest mod sa se simta plin dupa consumul lor si sa nu mai poata beneficia de alimentele sanatoase pe care vei dori sa i le oferi. Daca bebelusul prinde gustul produselor zaharoase sau sarate, ulterior, va fi mai greu pentru tine sa-l convingi sa incerce optiuni sanatoase.

Deci care sunt alimentele si bauturile pe care nu ar trebui sa le oferi copilului cu varsta de pana 1 an? Mai jos, va prezentam lista a celor mai periculoase alimente pentru bebelusi.

Poti pune deoparte aceasta lista cu alimente pentru cand bebelusul va mai creste pentru ca este periculos sa i le oferi la o varsta atat de frageda.

  • Lapte de vaca si oua albe – acestea pot cauza dureri de burtica, aparitia eczmelor si a altor probleme cu burtica la copilasii sub 12 luni;
  • Mancare lipicioasa sau foarte dura (popcorn, unt de arahide, bezele, etc); ele pot cauza ca bebelusul sa se inece;
  • Legume crude (struguri, morcovi) sau bucati intregi de fructe din conserve; la fel, toate, expun bebelusul la pericolul de a se sufoca;
  • Toate tipurile de nuci pot duce la pericolul sufocarii copiilor sub varsta de 4 ani;
  • Exista sansa ca mierea sa contina bacterii care pot promova botulismul infantil (cu toate acestea, nu se intampla, de obicei, la copiii cu varsta de peste 1 an sau adulti);
  • Orice aliment care contine cofeina, cum ar fi sucul sau ceaiul rece;
  • Mai mult de 110 ml de suc de fructe pe zi. Acesta poate provoca diareea la sugari;
  • Branzeturi nepasteurizate, care prezinta un risc usor de intoxicatie alimentara la copiii mici. Majoritatea branzeturilor sunt pasteurizate, dar trebuie sa verifici eticheta sau sa intrebi inainte de a cumpara;
  • Peste, in special crustaceele precum crevetii, homarii, crabii, scoicile – acestea pot declansa o reactie alergica la copiii sub 1 an. Daca alergiile la peste sunt deja cunoscute in familie, atunci este bine sa eviti sa-i oferi peste copilului tau pana la varsta de cel putin 2 ani (ii da timp sistemului imunitar al copilului pentru a se consolida)
  • Peste-spada, rechin sau macrou, toate sunt bogate in mercur. Nici macar adultilor nu le este recomandat sa consume foarte des.
  • Carnea de porc nu se administreaza sub varsta de 1 an ( ideal ar fi pana la 2-3 ani) datorita continutului mare de grasimi si capacitatii reduse a organismului de digestie;

Alte alimente interzise

Mezeluri, semipreparate sau mancaruri de tip fast-food

Mezelurile sunt interzise in mod categoric atat in cazul bebelusilor, cat si al tuturor copiilor din cauza ingredientelor folosite si a procedeelor industrial de preparare. Acestea provoaca multe dezechilibre in organismul micutilor, iar consumul lor pot duce la aparitia alergiilor. De aceea, specialistii in nutritie si medicii recomanda pe cat posibil evitarea lor.

Pufuleti, chipsuri sau covrigei

La fel ca multe produse alimentare prelucrate, chipsurile, pufuletii si biscuitii sunt de obicei bogate in sare si contin multi aditivi, coloranti si alte condimente. Bebelusii au nevoie de o cantitate foarte mica de sare: mai putin de 1 g (0,4 g de sodiu) pe zi, pana la varsta de 12 luni. Rinichii bebelusului tau nu poate face fata unei cantitati mai mari de sare.

Inainte de a implini varsta de sase luni, bebelusul isi va primi toata cantitatea de sare de care nevoie direct din laptele matern sau din laptele formula.

Odata ce bebelusul incepe sa consume alimente solide, nu ar trebui sa adaugi sare peste alimentele pe care le gatesti acasa, chiar daca ti se pare ca au un gust mai dulce.

Copiii mici au nevoie, de asemenea, de putina sare. Dupa prima aniversare a copilului tau, recomandarea zilnica pentru el pana la varsta de trei ani este de maxim 2 g pe zi. Daca ii oferi ocazional copilului chipsuri sau covrigei, limiteaza-te in a-i da doar trei sau patru chipsuri, si nu intreg pachetul.

Fructele proaspete sau bucati de legume sunt alegeri mult mai bune daca micutul tau are nevoie de o gustare rapida. Prajiturile din orez sau mini-sandwichurile sunt de asemenea alternative mai bune.

Dulciuri sau ciocolata

Poate fi greu sa-l tii pe cel mic departe de dulciuri sau de ciocolata. Insa, continutul ridicat de zahar al dulciurilor si al ciocolatei sunt un semn pentru tine ca parinte ca trebuie sa eviti sa i le oferi copilului. Consumul ridicat de zahar provoaca acid care ataca smaltul din gura copilului.

Daca ii oferi dulciuri, alege un singur sortiment si ofera-i-l dupa ora mesei. Dupa ce a mancat o masa, cantitatea de saliva din gura creste, iar saliva neutralizeaza efectele acidului care ataca dintele.

Ciocolata si fondantele sunt mai putin nocive pentru dintii bebelusului decat alte dulciuri, cum ar fi caramelele, deoarece acestea se dizolva mai repede.

Bauturi acidulate

Copilul tau nu are niciodata nevoie de bauturi racoritoare sau de sucuri acidulate. Aceste bauturi nu-i fac niciun bine copilului, mai mult decat atat, aciditatea lor poate deteriora dintii bebelusului. In afara de nivelul ridicat de zahar, unele bauturi acidulate, cum ar fi cola, contin cafeina si agita bebelusul.

Tot ceea ce are nevoie bebelusul este sa-si ia bea laptele obisnuit si sa-i oferi si cateva guri de apa. Bauturile acidulate aduc senzatia de a fi plin, iar bebelusul daca isi potoleste setea consumand bauturi acidulate isi va strica apetitul pentru alimentele nutritive de care are nevoie.

In acelasi timp, bauturile cu zahar sunt bogate in calorii, ceea ce expune copilul la riscul de a deveni supraponderal, daca le bea in mod regulat. Indiferent de sortiment, bauturile racoritoare(acidulate sau nu) nu contin nutrienti benefici organismului si nu ar trebui sa fie oferite copiilor.

Apa de la robinet

Asociatia Americana de Pediatrie recomanda introducerea apei la bebelusi dupa varsta de 6 luni, insa si atunci cu multa prudenta si doar la recomandarea medicului.

Pentru copiii mici, apa de la robinet este total contraindicata deoarece contine nitrati, substante nocive pentru organismul inca nedezvoltat al micutilor. De aceea, atunci cand gatesti sau, pur si simplu, vrei sa-i oferi apa spre consum bebelusului tau, recomandarea noastra este apa Humana care contine o cantitate scazuta de minerale si este saraca in sodiu pentru a proteja rinichii copilului.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!