INTERVIU | Cristinel Țermure, omul de bază din spatele lui Laurențiu Reghecampf. “Modelul meu de antrenor este cel care câștigă trofee”

Publicitate

Cristinel Țermure se simte foarte bine la Al-Wahda ca antrenor secund al lui Laurențiu Reghecampf. Cu gruparea din Emiratele Arabe Unite, cuplul Reghecampf-Țermure se află pe locul 2 în campionat, iar la început de 2018 a reușit să cucerească Supercupa Emiratelor Unite. Într-un interviu acordat pentru dbonline.ro “Țac” consideră că rolul de “secund” i se potrivește de minune, atâta timp cât se consideră un antrenor modern.

Chiar dacă are Licența A UEFA, Țermure nu dorește prea curând să ajungă principal, dar în schimb îmbrățișează din plin ideea de a fi secundul lui Reghecampf, un coleg pe care îl cunoaște de peste 30 de ani. Chiar dacă se află departe de România, “Țac” este la curent cu ce se întâmplă în fotbalul dâmbovițean, cunoscând foarte situația Chindiei Târgoviște, echipă care  l-a lansat în fotbalul mare. Mai mult, acesta crede că formația târgovișteană are o șansă bună în acest an de a ajunge din nou în Liga I.

Rep: Cristi, îți priește din plin ca secund al lui Laurențiu Reghecampf în Emiratele Arabe Unite. Echipa voastră, Al-Wahda, se află pe locul 2 în campionat…

Într-adevăr, lucrurile merg bine la Al-Wahda. Suntem pe locul 2 în campionat și am reușit să câștigăm Supercupa după ce am învins pe Al Jazira, campioana de anul trecut, cu 2-0. De asemenea, mai suntem angrenați în alte două Cupe: Golf Cup (unde ne-am calificat de pe locul 2 dintr-o grupă cu șase echipe) și Prezident Cup (unde am ajuns în sferturile de finală, după ce-am eliminat în optimi pe Emirates Club).

Rep: Care sunt obiectivele echipei în acest sezon?

Obiectivul în campionat este clasarea în primele trei locuri, iar în celelalte competiții să ajungem cât mai sus. Încercăm să luăm cât mai multe trofee. Pe lângă campionat, cele două Cupe și Supercupa, în această lună vom începe și Asia Champions League, unde vom juca în faza grupelor.

Rep: În etapa a 15-a a campionatului a-ți avut parte de o victorie dramatică, 4-3 cu Al Wasl, una dintre contracandidatele la titlu. Cum a fost?

A fost un meci extraordinar, cum rar vezi pe terenurile de fotbal. Am condus cu 1-0, apoi am fost conduși cu 2-1, iar până la pauză noi am reușit să facem 3-2. În minutul 50 am rămas în zece jucători, după ce ne-a fost eliminat un fundaș central. În aceste condiții am dus scorul la 4-2 în minutul 71, dar ce s-a întâmplat în prelungirile jocului a fost incredibil! S-au arătat șase minute de prelungiri, iar în minutul 90+2 adversarul a redus din diferență, dintr-o lovitură liberă, făcând 4-3. Apoi, în minutul 90+7, arbitrul a dictat 11 metri pentru Al Wasl. Lovitura de pedeapsă a a fost executată în minutul 90+9, dar portarul nostru a apărat senzațional și rezultatul final a fost 4-3 pentru noi. Așadar, a fost un meci fantastic!

“Mă simt foarte bine ca secund

Rep: Cum caracterizezi relația ta cu Laurențiu Reghecampf, el principal, tu secund! Cred că este una specială?

Se poate spune că este o relație specială deoarece ne cunoaștem de peste 30 de ani. Adică de când eram juniori la Chindia Târgoviște. Apoi, am făcut parte din generația “Micului Ajax”, reușind promovarea în prima ligă de fotbal a țării. Laurențiu colaborează foarte bine cu staff-ul său și astfel totul e ok.

Rep: Nu crezi că a venit timpul să faci un pas în carieră, adică să devi antrenor principal?

Deocamdată nu e cazul. Mă simt foarte bine ca secund și că fac parte din staff-ul lui Laurențiu Reghecampf.

Rep: Cum te-ai caracteriza ca antrenor? Modern, tradiționalist sau inovator?

Aș zice modern, pentru că un antrenor așa trebuie să fie în ziua de azi deoarece în fotbal apar mereu lucruri noi pe care trebuie să le cunoască. Cred, că până la urmă un antrenor e caracterizat de rezultatele pe care le are și nu prin metodele prin care și le realizează.

Rep: Ce relație ai cu jucătorii la actuala echipă?

Cred că o relație normală, neexistând nici un fel de probleme. Toți jucătorii vin pregătiți de antrenament și doresc să acumuleze cât mai mult din fiecare, atât fizic, cât și tehnico-tactic.

Rep: De la cine ai învățat meseria de antrenor?

Nu a fost de la cineva anume de la care să fur această meserie. Consider că de la fiecare antrenor cu care am lucrat am avut ceva de învățat.

Rep: Care este modelul tău de antrenor?

Modelul meu de antrenor este cel care câștigă trofee (titluri, Cupe), care are promovări. Pe scurt, antrenorul cu rezultate bune și foarte bune.

Rep: Știu că ai fost secundul lui Laurențiu Reghecampf la mai multe echipe în ultimii ani. Unde te-ai simțit cel mai bine?

Cel mai bine m-am simțit la Steaua București, în primul mandat. Atunci, după mult timp am reușit să readucem lumea la stadion în număr foarte mare datorită performanțelor pe care le-am obținut (două titluri de campioană, Supercupa României, calificarea în primăvara europeană, fiind cu greu eliminați de Chelsea Londra, echipă care ulterior avea să câștige Europa League, calificarea în grupele Champions League). Efectiv se umpleau stadioanele pe unde jucam, iar atmosfera era extraordinară, chiar și la meciurile din campionat. Am mai fost și perioada petrecută al Al Hilal când am fost la un pas de a câștiga Asia Champions League, pierzând finala după două meciuri bune făcute de noi. Și acum mă aflu într-un moment bun al carierei, la Al-Wahda.

“Prima oportunitate de promovare a Chindiei în Liga I este în acest an

Rep: Fotbalul dâmbovițean îl mai urmărești?

Urmăresc evoluția Chindiei Târgoviște, echipa mea de suflet. Țin legătura cu foștii mei colegi de acolo Sică Bârdeș, Răzvan Toboșaru și Remus Gâlmencea. Mă bucur că ușor-ușor lucrurile au început să meargă bine la acest club.

Rep: Crezi că fosta ta echipa, Chindia Târgoviște, poate promova în acest an în Liga I?

Cred că da, dar nu va fi ușor. Acum echipa se află pe locul 3, adică un loc ce duce la susținerea unui baraj de promovare, cu o echipă din primul eșalon. Totuși, mai sunt multe meciuri de jucat până la sfârșitul campionatului și se mai pot întâmpla multe.

Rep: Ca fost component al echipei, tu mergi pe mâna Chindiei că poate vedea în acest din nou primul eșalon al fotbalului românesc?

Prima oportunitate de promovare a Târgoviștei în Liga I ar fi în acest an, dar asta depinde doar de cei care sunt acolo: antrenori, jucători, conducători, sponsori și nu în ultimul rând spectatorii. Cu siguranță publicul târgoviștean și dâmbovițean merită din nou o echipă în prima ligă după o absență de atâțea ani.

Rep: Am putea vedea vreodată antrenând la Târgoviște cuplul de antrenori Reghecampf – Țermure?

Nu se știe niciodată ce ne rezervă viitorul. Dar, acum nu cred că e cazul să vorbim despre așa ceva.

Rep: Este vreo diferență între fotbalul european și cel din lumea arabă?

Știu cum e privit fotbalul arab de la cei de la noi din țară, dar crede-mă că orice meci jucat este de un angajament total din partea jucătorilor. Fotbalul de aici este unul care place publicului și în fiecare etapă există surprize. Meciurile sunt în general spectaculoase, cu multe goluri, răsturnări de scor pe final și numeroase surprize din partea echipelor considerate mai mici. De altfel, Al Jazira campioana de anul trecut, care a terminat și la Cupa Mondială a Cluburilor pe un meritos loc 4, se află acum pe locul 6 în campionat.

 

Carte de vizită

Nume și prenume: Cristinel Florin Țermure

Data și locul nașterii: 26.03. 1972, Hunedoara

Calificare profesională: Licența A UEFA.

Carieră fotbalist

1986-1990 – CS Târgoviște – juniori

1991 -1992 – Petrolul Târgoviște – L3

1993-1994 – Chindia Târgoviște  – L3

1995 – Chindia Târgoviște – L2

1996 – 1998 – Chindia Târgoviște –  L1

1999 – Rocar București – L1

2000-2001 – FC Construction Henan – L2 (China)

2002 – 2003 – FCM Târgoviște – L3

2004 – FCM Târgoviște  -L3

2005 – 2006 – Concordia Chiajna – L3

2007 – FCM Târgoviște  – L2

Carieră antrenor

2008 – 2009 – FC Buftea  (L2) – principal

2009-2019 – FC Snagov (L3) – secund

2010-2011 – Chindia Târgoviște (L2) – principal U19

2011 – 2012 – Concordia Chiajna (L1) – secund

2012- 2014 – Steaua București (L1) – secund

2014-2015 – Al Hilal (L1) – secund

2015 – Litex Loveci (L1) – secund

2016-2017 – Steaua București (L1) – secund

2017 – prezent – Al-Wahda – secund

Performanțe ca antrenor

1/4 Final Europa League – Steaua București – 2012-2013

Campion al României – Steaua București – 2013, 2014

Supercupa României – Steaua București – 2013

Calificare în grupele Champions League – Steaua București – 2013-2014

Finala Asian Champions League – Al Hilal – 2014

Finala Cupei Regelui – Al Hilal – 2014

Vicecampion al României – Steaua București – 2015-2016

Cupa Ligii România – Steaua București – 2016

Vicecampion al României – Steaua București -2016-2017

Supercupa Emiratelor Unite – Al-Wadha – 2018.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!