Interviu. Carla Popescu, la Jocurile Olimpice de Tineret cu naţionala României de baschet feminin 3×3. “Este o experiență unică”

Publicitate

Ionuț Parghel
Carla Popescu (18 ani), o speranță a Clubului Sportiv Muncipal Târgoviște, participă în această perioadă cu naționala de baschet feminin 3X3 a României la Jocurile Olimpice de Tineret, găzduite de orașul Buenos Aires. Gorjeancă la origini, tânăra sportivă își dorește să ajungă cât mai sus cu selecționata “tricoloră” în Argentina.

La JOT naționala României se află în grupa A, alături de China, Ungaria, Germania și Iran. În primele două jocuri din cadrul turneului olimpic România a înregistrat o victorie (18-14 cu Iran) și o înfrângere (14-16 cu Germania). Alături de jucătoarea de la CSM Târgoviște, în naționala antrenată de Monika Broșovzsky Boriga se mai află Maria Ferariu, Ilinca Păun și Sonia Cazacu. Într-un interviu acordat pentru dbonline.ro, Carla Popescu ne-a vorbit despre prezența echipei naționale a României de 3X3 la JOT, CSM Târgoviște, echipa sa de club, dar și despre câteva aspecte din viața sa personală.

Rep.: Carla, cum este la Buenos Aires? Te întreb acest lucru fiindcă te afli cu echipa națională de baschet 3X3 a României la Jocurile Olimpice de Tineret?

În primul rând, vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut pe deplin în realizarea acestei performanțe: familiei, antrenorilor, federației și tuturor celor care au avut un rol important în formarea noastră ca sportive. Pentru mine participarea la Jocurile Olimpice de Tineret este o experiență unică. Mă bucur că fac parte din echipa națională și că pot reprezenta cu mândrie România la nivel internațional. La Buenos Aires e bine și sperăm să avem parte de cele mai bune rezultate.

Rep.: Până acum România a jucat două meciuri, cum a fost?

În primul meci din grupă, cel împotriva Germaniei, una dintre cele mai puternice echipe de la această competiție, am reușit un joc destul de bun și echilibrat. Nu prea am stat bine la începutul meciului, când aveam un deficit de opt puncte pe tabelă față de adversar. Am reușit să egalăm în mai puțin de trei minute, iar apoi am reușit să conducem Germania până în ultimele secunde ale partidei. În ultimele secvențe ale întâlnirii, adversarul a primit două lovituri libere și astfel și-a creat un avantaj de două puncte. În ultima secundă a disputei am reușit eu să înscriu un buzzer better de la linia de trei puncte, care ulterior a fost anulat. Astfel, scorul final a fost 16-14 în favoarea Germaniei. În cel de-al doilea joc, cel cu Iran,  rezultatul a fost unul favorabil nouă, 18-14.

Rep.: Care este obiectivul României la Jocurile Olimpice de Tineret?

Obiectivul este acela de a ne clasa pe un loc cât mai bun. Vom face tot posibilul să îndeplinim obiectivul propus.

Rep.: Care este diferența dintre baschetul normal și cel de 3X3?

Pot spune că este foarte diferit. Pornind de la regulile de 3X3 până la componența echipei, care este de maximum patru jucători sau jucătoare. La 3X3 jocul este mult mai dur, mai solicitant, dar în același timp mai permisiv din punct de vedere al faulturilor. Acest joc se bazează foarte mult pe pe relația 1vs.1, care este foarte importantă pe tehnică individuală. De asemenea, scoate în evidență calitățile pe care un jucător sau o jucătoare le are, unde îți poți da seama ușor care îi sunt punctele forte sau cele slabe. Sunt multe detalii care diferențiază baschetul 3X3 de cel normal. Exisă jucători care sunt foarte eficienți la jocul de 3X3, iar când trebuie să joace baschet normal nu se mai descurcă la fel de bine. Dar, totodată există și jucători care se descurcă foarte bine la ambele stiluri de joc.

“Mi-ar fi plăcut să joc în derby-ul cu Sepsi

Rep.: Pe lângă Jocurile Olimpice de Tineret la ce alte competiții importante ai mai participat?

Din 2015, în fiecare vară, am participat cu naționala aflată sub îndrumarea lui Cătălin Tănase la Campionatul European Divizia B. În 2016 am reușit o performanță remarcabilă pentru baschetul românesc la nivel de junioare: clasarea pe locul 2 la Campionatul European Divizia B, găzduit de Oradea, dar în același timp am reușit și calificarea în grupa valorică A.

Rep.: Fiind prezentă cu naționala de 3X3 a României în Argentina ai ratat debutul de sezon cu CSM Târgoviște în LNBF. Cred că ți-ar fi plăcut să joci și tu în meciul cu Sepsi Sfântu Gheorghe, nimeni alta decât campioana României?

Da, este adevărat acest lucru. Participarea la Jocurile Olimpice de Tineret m-a făcut să pierd debutul în noul sezon al LNBF. Le-am susținut pe fete de la distanță. Fizic nu am fost acolo, dar în schimb am urmărit meciul online. Mi-ar fi plăcut mult să joc în derby-ul cu Sepsi Sfântu Gheorghe și să ajut echipa când avea nevoie de mine, deși mai am foarte multe de învățat și de acumulat la nivel de senioare. Sezonul de abia a început și o să fie multe meciuri în care voi fi prezentă și eu. Pentru mine este important să cresc de la un meci la altul.

Rep.: Ce reprezintă pentru tine să joci din nou în LNBF după o perioadă de un în care CSM a jucat la nivelul ligii a 2-a?

Este un pas important atât pentru mine, cât și pentru echipă. Cu siguranță, CSM Târgoviște a revenit acolo unde îi este locul.

Rep.: Care este cel mai mare vis al tău ca sportivă?

Să progresez cât mai mult și să joc la o echipă bună din străinătate.

Rep.: Știu că ești la facultate, cum reușești să împaci sportul de performanță cu școala?

Anul trecut a fost unul destul dificil și solicitant pentru mine. Spun acest lucru fiindcă am fost în clasa a XII-a și a trebuit să susțin examenul de Bacalaureat, unde am obținut o notă destul de bună. Acum, sunt la facultate și sper să mă descurc la fel de bine așa cum am făcut-o și în liceu. Pentru mine baschetul și școala sunt mereu pe primul loc. Și sper ca toți sportivii de performanță să trateze școala cu multă seriozitate cum tratează și domeniul sportiv.

“Progresul ține de cât ești dispus să muncești și de câte sacrificii faci”

Rep.: Joci în prima ligă de baschet, ești componentă a naținalei de 3X3 a României și în ultimii ai participat cu naționala de junioare a României la Campionatul European Divizia B, adică parcurgi un drum performant. Care ar fi secretul succesului tău?

Totul ține de cât de mult ești dispus să muncești și de sacrificiile pe care le faci pentru a progresa. Pentru baschet am fost, sunt și voi fi dispusă să fac multe sacrificii.

Rep.: Dacă ar trebui să numești trei persoane care și-au pus amprenta în viața ta, care ar fi aceia?

Cu siguranță părinții mei și familia care m-a susținut necondiționat. Apoi urmează antrenorul meu Cătălin Tănase, care a contribuit foarte mult la dezvoltarea mea, atât ca sportivă, cât și ca persoană. Dumnealui a crezut în mine și în potențialul meu încă de mică. M-a îndrumat și susținut în momentele grele, dar în același timp mi-a insuflat mentalitatea de campion.

Rep.: Ai vreo jucătoare preferată? Dar vreun jucător preferat?

Cu siguranață, Maya Moore și James LeBron.

Rep.: Care ar fi motto-ul tău preferat?

God gives His hardest battles to His strogest soldiers (n.n. Dumnezeu dă cele mai grele bătălii soldaților).

Carla Popescu a început baschetul la 10 ani, iar până să ajungă la CSȘ Târgoviște, sub îndrumarea lui Cătălin Tănase, a mai evoluat la copii și juniori la CSȘ Craiova (timp de două sezoane) și la Olimpia Bascket School (Italia, timp de un sezon). La nivel de seniori a bifat până acum prezențe doar în tricoul lui CSM Târgoviște.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele