Improvizațiile la sistemele de încălzit se pot transforma într-un coșmar! Mesajul pompierilor pentru sezonul rece

Publicitate

Paza bună trece primejdia rea! Este mesajul pompierilor dâmbovițeni în pragul debutului sezonului rece. Chiar dacă toamna este caldă încă, iar în miezul zilei temperturile parcă sunt de vară, pe timpul nopții temperaturile pot scădea și este nevoie de folosirea mijloacelor de încălzire.

Din păcate, unele persoane fără posibilităţi recurg şi la instalaţii de încălzire cu improvizaţii, confecţionate în regim propriu, cu speranţa că vor economisi nişte bani. Însă de multe ori improvizaţiile, fie că sunt făcute la sistemele de încălzire, la instalaţiile de gaze sau cele electrice, conduc la adevărate dezastre şi tragedii, provocând explozii, incendii, explozii urmate de incendiu sau intoxicări cu monoxid de carbon, care se soldează adesea cu pierderi de vieţi omeneşti, persoane rănite şi pagube materiale importante.

Pompierii amintesc cetățenilor câteva măsuri elementare ce trebuie respectate înainte de utilizarea sistemelor de încălzire locală, începând cu verificarea periodică și cu personal autorizat a instalaţiilor electrice, instalaţiilor de alimentare cu gaze şi instalaţiilor de încălzire centrală, eliminându-se eventualele defecţiuni sau improvizaţii, dacă este cazul. Sobele şi coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate, şi reparate de persoane specializate şi autorizate; zidăria şi tencuiala coşurilor de fum vor fi verificate periodic şi bine întreţinute pentru a nu prezenta fisuri sau crăpături ce ar permite ieşirea în încăperi sau poduri, a gazelor calde, a fumului sau a scânteilor; nu se vor depozita în podurile locuinţelor plante furajere, materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne,etc.) care s-ar putea aprinde de la coşurile în faţa uşiţelor sobelor se va amplasa o cutie metalică sau o coală de tablă de 70 x 50 cm, aceasta asigurând protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului sau lemnelor aprinse, care ar putea determina incendierea materialelor combustibile cu care acestea ar veni în contact.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!