Gabriel Boriga, trup și suflet pentru CSM Târgoviște! “Este copilul meu și nu mă voi dezice de el pănâ mor”

Publicitate

Ionuț Parghel
Gabriel Boriga a revenit în forță la CSM Târgoviște. Chiar dacă este voluntar la clubul susținut de Primăria Târgoviște, acesta are gânduri mari. Își dorește să facă din nou performanță la echipele de volei și baschet ale clubului din vechea capitală de scaun a Țării Românești.

Într-un interviu acordat pentru dbonline.ro, Boriga vorbește pe larg despre situația actuală a echipelor de baschet și volei, obiectivele lor, problemele, dar și despre țintele vizate din viitorul apropiat. Mai mult de atât, fostul edil al municipiului Târgoviște a vorbit și despre Chindia, echipă căruia îi atribuie șanse mari de promovare în Liga I la finalul sezonului.

Rep.: Ce reprezintă pentru domnul Gabriel Boriga reîntoarcerea la CSM Târgoviște?

CSM Târgoviște este copilul meu. A fost întotdeauna și va fi întotdeauna. Niciodată nu am fost plecat cu spiritul și cu sufletul de lângă CSM Târgoviște. Mereu am urmărit toate echipele clubului, toți antrenorii și toți sportivii, iar în acest moment pot să spun că sunt și mai mult implicat decât în trecut deoarece îmi permite timpul și contextul.

Rep.: Cum ați descrie postura de voluntar în care vă aflați acum la CSM Târgoviște?

Sunt voluntar al întregului club atât timp cât oricine din acest club găsește experiența și expertiza mea ca fiind de ajutor o să mă aplec cu 100% din posibilitățile mele pentru a ajuta tot ce înseamnă fenomenul sportiv din Târgoviște și nu numai doar la CSM.  Așa cum am spus, CSM este copilul meu și nu mă voi dezice niciodată de el până o să mor.

“Bugetul echipei de volei este unul mai mic cu 20 000 de euro decât sezonul precedent

Rep: Cum caracterizați debuturile de sezon al echipelor de baschet și volei de la CSM?

Din punctul meu de vedere debuturile echipelor noastre au fost foarte bune. Echipa de baschet a pierdut pentru că era o foarte mare diferență de valoare și nimeni nu poate să impute cuiva ceva la Sfântu Gheorghe, după care din nefericire am avut parte de două ghinioane în deplasarea de la Arad, cât și în jocul de acasă cu Satu Mare. Doar un ghinion terbil a făcut să nu putem câștiga cu Satu Mare. Apoi, lucrurile au început să intre în normal. CSM a câștigat superb la Brașov, iar apoi a urmat victoria de acasă cu U. Cluj. În schimb, echipa de volei are un început de campionat mult mai bun decât ne propusesem deoarece din meciul cu CSM București, în afară de Alba Blaj, nimeni nu poate să-și propună nimic cel puțin în acest sezon. Atât, CSM București, cât și Alba Blaj sunt două echipe din altă elită. Dacă vreți să raportăm puțin situația este la fel precum în campionatul spaniol de fotbal, unde există Real Madrid și FC Barcelona și restul lumii. Cam așa se întâmplă aici, din punct de vedere al bugetelor, al jucătoarelor și al competițiilor în care joacă. Însă, noi am reușit cu foarte multă dăruire și cu foarte mult sacrificiu să smulgem un punct CSM-ului. Pot să spun că în acel meci noi am câștigat un punct și nu CSM București a câștigat două. Practic, campioana României a pierdut un punct. După, pentru noi a venit succesul logic de la Galați, după care urmează meciul cu Agroland Timișoara.

Rep.: De ce buget dispune echipa de volei feminin în acest sezon?

Bugetul echipei de volei este unul mai mic cu 20 000 de euro decât sezonul precedent, atât din punct de vedere al salariilor, cât și din punct de vedere al bugetului per total.

Rep.: Care sunt obiectivele celor două echipe în actuala stagiune?

La baschet este important să creștem jucătoarele tinere. Junioarele pe care le avem în echipă au demonstrat că la categoria lor de vârstă sunt cele mai bune din România. Ele trebuie să se integreze și la echipa mare pentru a deveni senioare de calitate. Un mare avantaj al lor este că au alături o conducere tehnică foarte bună și niște jucătoare exponențiale, referindu-mă la Ancuța Stoenescu și Larisa Toma, două dintre cele mai mari baschetbaliste ale României. Alături de ele se mai află Gabriela Irimia, un alt transfer foarte bun pe care l-am realizat, dar și cele două americance Monique Coker și Porsche Poole, ambele campioane ale României cu CSM Târgoviște și câștigătoare ale Cupei României. Am încredere în ele că pot face o surpriză plăcută în acest campionat. La echipa de baschet nu se poate cere mai mult din cauza restricțiilor care sunt. Obiectivul la volei este îndrăzneț, adică câștigarea medaliei de bronz. Echipa de volei nu are voie să nu câștige o medalie.

Rep: Mâine (nr. astăzi) în Sala Sporturilor va avea loc un nou cuplaj. Cum vedeți meciurile dintre CSM – Sespi Sfântu Gheorghe la baschet și CSM – Agroland Timișoara la volei?

În primul rând, va fi un spectacol sportiv și pe această cale invit toți iubitorii de sport din Târgoviște și de ce nu din Dâmbovița să vină să vadă un regal sportiv. Practic, la Târgoviște ajung două dintre cele mai bune echipe din țară atât la baschet, cât și la volei. La baschet, Sfântu Gheorghe, e campioana României și singura echipă din România care joacă într-o cupă europeană, chiar dacă este a doua ca valoare, o echipă importantă. Deja derby-urile dintre Târgoviște și Sfântu Gheorghe au început să capete o tradiție și sunt sigur că va fi un spectacol sportiv excelent pe parchet. Sper ca și spectatorii să vină să susțină echipa noastră fiindcă avem mare nevoie de sprijinul publicului, care este al șașelea jucător al echipei noastre. Publicul a ajutat de foarte multe ori fetele noastre să facă niște rezultate pe care hârtia nu le recomanda. După jocul de baschet urmează meciul de volei unde întâlnim o nucă tare, pe Agroland Timișoara, o echipă cu un antrenor tânâr, modern și  de mare perspectivă, fiind vorba de Paul Bogdan. O echipă care are în componență o campioană mondială, iar acum două săptămâni i se agăța de gât medalia de aur, ca fiind una dintre cele mai bune jucătoare ale lumii. Este vorba de libero-ul Teodora Pușic, cu naționala Serbiei. Pentru noi disputa cu Agroland este prima confruntare cu miză, unde trebuie să câștigăm toate cele trei puncte. Este o echipă incomodă și o echipă care sezonul trecut a pus probleme multor formații mari. Sper să dăm măsura valorii și să ne adjudecăm victoria.

“Un termen final în litigiul cu domnul Dikeoulakos va fi în vara anului viitor

 

Rep.: Când credeți că va putea fi stins litigiul de la baschet în celebrul caz Dikeoulakos?

Litigiul de la baschet este undeva într-un termen final din punct de vedere al instanței. Sper ca aici instanța să ne dea dreptate pentru că avem dreptate. Până acum am câștigat toate procesele pe care le-am avut cu domnul Dikeoulakos, iar în România toate instanțele ne-au dat dreptate. După cum se știe, el nu are de luat bani de la club, iar clubul nu este dator, conform instanțelor din România noi trebuie să înțelem că respectăm legislația română. Așteptăm și ultima decizie, iar apoi ne vom adresa forurilor europeane pentru a pune și el în concordanță cu hotărârea definitivă și irevocabilă a unei instanțe din România. Sper să câștigăm și în ultima instanță pentru ca apoi lucrurile să se clarifice. Sper ca în cel mai rapid caz, ianuarie, dar acesta este un termen îndrăzneț, dar mai degrabă, un termen sigur va fi vara anului viitor, când echipa de baschet va avea liber la transferuri.

Rep.: Litigiul dintre CSM Târgoviște și fostul antrenor antrenor al echipei de volei Stefani Micolli  a fost stins?

Da, acest litigiu a fost stins. Iar, ca drept dovadă avem liber la transferuri. După cum s-a văzut transferurile s-au făcut, iar toate jucătoarele noastre sunt înregistrate, având drept de joc atât în competițiile interne, cât și în Cup Cev. Este meritul managementul clubului care a reușit să găsească o soluție în acest sens. În acest moment echipa nu mai are nici o datorie față de nimeni.

Rep.: Am mai putea vedea vreodată Târgoviștea participând în Euroligă la baschet feminin?

Participarea în Euroligă la baschet, fie că este feminin, fie că este masculin este un Everest pentru orice echipă din România, deoarece nu este suficient doar să câștigi campionatul pentru a sta la masa bogaților. Trebuiesc îndeplinite multe alte condiții  pentru a ajunge acolo. În acest moment în România nici o echipă nu are vreo perspectivă în acest sens. Mai mult de atât, nici o echipă din România nu va putea juca în Euroligă în următorii cinci ani. De aceea trebuie evidențiat încă o dată performanța de acum șase ani când CSM Târgoviște a fost acceptată să joace între cele mai bune 32 de echipe ale continentului, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată cu vreo echipă în România. Și nu cred că se va mai întâmpla vreodată cu cineva.

Rep:. Echipa de volei a Târgoviștei am putea să o vedem vreodată campioană a României?

În actualul context va fi foarte greu. Celelalte două contracandiate, CSM București și Volei Alba Blaj. Sunt echipe cu niște bugete incredibile. După cum se știe CSM Târgoviște este finanțată în mare parte de Consiliul Local al Municipiului Târgoviște. Atât Primăria Târgoviște, cât și Consiliul Local Târgoviște ne ajută foarte mult și ne susțin mult activitatea sportivă de performanță. Însă, pentru a câștiga campionatul în compania acestor supersonice ale sportului din România îți trebuie ceva în plus. Iar acel ceva în plus este 1 milion de euro și nu totul se poate face peste noapte. Sperăm la o îmbunătățire a calității voleiului pe care îl practicăm în a găsi anumiți sponsori pe care să-i aducem lângă echipă pentru a putea crește bugetul în anii următori. Sincer, eu îmi doresc să câștigăm campionatul și participăm în Liga Campionilor în anii următori.

Rep.: În actualul sezon care a fost cel mai scump transfer la echipa de volei?

Cel mai scump al echipei este o jucătoare, atât la CSM București, cât și la Alba Iulia ar avea al nouălea salariu. Despre asta putem vorbi în acest moment. Evident, sumele nu le pot spune pentru că sunt confidențiale. Nu pot să spun numele jucătoarei și suma pentru că s-ar pune o presiune pe umerii săi, și care apoi,  ar duce la scoaterea ei din joc pe motiv psihic. Noi trebuie să ținem toate jucătoarele concentrate și conectate la joc pentru a da toate spre 100% din valoarea lor.

“Duelul cu Galatasaray îl văd ca fiind unul istoric

Rep.: Nu mai este mult până la duelul dintre CSM și Galatasaray Istanbul din cadrul 16-imile CEV Cup. Cum vedeți acest duel?

Îl văd ca pe un duel istoric. O confruntare pe care nici un iubitor de sport din Târgoviște și nu numai pe care nu ar trebui să o rateze. Când vine o echipă de talia lui Galatasaray din orice sport la tine acasă este o sărbătoare, o mândrie și o onoare.  Nici măcar nu putem să vorbim despre un obiectiv pe care îl avem, însă vreau să spun despre un alt lucru de care sunt mândru că am fost contemporan cu venirea în decurs al opt ani de zile a două echipe ale grupării din Turcia la Târgoviște. Atât cea de baschet în 2009, cât și cea de volei, acum în 2018. Nu știu câte cluburi din România se mai pot mândri cu așa ceva. Vom juca cu una dintre cele mai galonate echipe a Europei. Vom vedea la Târgoviște jucătoare care evoluează pe milionae de euro. Însă, și acolo o să vedem surprize.

Rep.: Credeți că antrenorul Luka Valerijan are potențialul necesar de a duce echipa pe podiumul clasamentului la finalul campionatului?

Astfel nu era aici. Toată lumea care vine aici știe bine de ce vine. Nimeni nu vine să cânte la chitară, nici să flirteze cu jucătoarele. Toți care vin aici, vin să câștige medalii. Cine nu câștigă medalie pleacă acasă!

Rep.: Când ar putea fi dată în folosință sala de atletică grea a clubului?

Deja s-au terminat toate procedurile de achiziție publică pentru începerea lucrărilor. Până la sfârșitul anului sala de atletică grea va fi dată la gata. Va fi inaugurată, iar sportivii de la secțiile box și judo ale CSM și nu numai vor avea cea mai modernă sală de pregătire din orașul Târgoviște.

“Chindia poate promova în Liga I”

Rep.: Vom trece de la baschet și volei la fotbal. Credeți că Chindia poate promova la finalul sezonului în Liga I?

Sunt convins că poate promova. Până acum, antrenorii, jucătorii și conducătorii au demonstrat că pot fi pe locul întâi. Nu ține de percepția noastră ci ține de valoarea lor. Ea a demonstrat că până acum este cea mai bună echipă din Liga a 2-a din România, iar până la urmă cifrele vorbesc.  Chindia spune tuturor doar să citească clasamentul. Nu spun eu că sunt buni, ei chiar sunt chiar buni. Este normal ca toată lumea să susțină și să fie alături de Chindia. Este posibil ca această echipă să câștige fiecare meci până la sfârșitul campionatului. Eu le doresc, dar o le fie aproape imposibil acest lucru. Atunci când mai pierd câte un meci nu trebuie să le sară lumea la gât. Ei au șanse mari să promoveze, dar au nevoie de liniște și de susținere. Dacă ne dorim o echipă în Liga trebuie să le asigurm liniștea și suportul nostru neconționat.

Rep.: Sezonul precedent ce credeți că a lipsit Chindiei să facă pasul în Liga I?

Nu a lipsit nimic Chindiei. Din punctul meu de vedere nu avem ce reproșa echipei. Dacă eu fac un meci de box cu Mike Tyson și ajung în runda a 12-a și pierd la puncte, are cineva să-mi reproșeze ceva? Nu. Așa s-a întâmplat și cu Chindia. Această echipă și-a depășit toate limitele. Nu s-a putut mai mult. Trebuie să înțelegem că există momente când nu se poate mai mult. Trebuie să înțelegem că a asigura un salariu de 8 000 de euro unui jucător care a fost băgat să execute un penalty este un lucru mare. Atât a luat Cernat. Nu a jucat un minut, dar el a fost introdus să execute un penlaty pe care l-a marcat cu ochii închiși. Dar, el a luat 80 000 de euro în acel an. Asta trebuie să înțelegem cu toții. Nu puteam să cerem jucătorilor noștri mai mult decât au făcut sezonul precedent. Sunt sigur că toți jucătorii care au fost sezonul precedent au învățat mult, au căpătat experiență, iar acea experiență frustrantă la acel moment, acum constituie o calitate pentru ei. Și poate multe meciuri pe care le-au câștigat campionatul acesta s-a datorat experienței pe care au acumulat-o stagiunii precedente.

Rep: În ultima perioadă s-a vorbit mult că va fi construit un stadion modern la Târgoviște. Credeți că se va mai construi acest stadion?

Sincer, este un subiect despre care eu nu pot să spun foarte multe pentru că nu am cum.

Rep: Trecând la sporturile individuale nu credeți că sportivii dâmbovițeni obțin performanțe mult mai multe decât li se oferă?

Consider că sportivii dâmbovițeni de la sporturile individuale trebuie să li se ofere  mai mult, drept urmare, deja la CSM Târgoviște după foarte mulți ani în care acest subiect a fost abandonat, el a fost preluat și gestionat foarte bine, iar până la sfârșitul acestui an, eu sper să avem cea mai modernă sală de atletică grea din județul Dâmbovița, în care cel puțin boxerii vor avea un ring profesionit. În momentul de față, în orașul Târgoviște nu există nici un ring. Sportivii celor două cluburi importante CS și CSM se antrenează în vestiare. Ei văd ringul numai când se duc la competiții. Este anormal acest lucru. Acum noi rezolvăm această problemă, care în ultimii nu a constituit o prioritate. Pentru noi este o prioritate. Avem sprijinul Primăriei Târgoviște și este un obiectiv trasat. Acest vis va deveni realitate.

Rep:. Mai sunteți manager sportiv la echipa de baschet masculin a clubului Steaua București?

Nu, acolo a fost un proiect care s-a terminat înainte să înceapă, datorită faptului că acel aspect conținea două proiecte: Steaua, Clubul Sportiv al Armatei și CSM București. Au fost niște probleme pe care nu le cunosc. A fost un protocol între cele două cluburi care a picat. CSM s-a retras și astfel proiectul a rămas fără finanțarea care asigura salariile jucătorilor și antrenorilor. În acest context s-au apelat la variante eftine, de compromis, pe bani puțini, iar rostul meu nu mai era acolo.

Rep: Care este cel mai mare vis al domnului Gabriel Boriga la CSM Târgoviște?

Cucerirea titlurile de campioni la baschet și volei simultan.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!