Evoluție explozivă a pestei porcine în România. Peste 500 de focare

Publicitate

Numărul focarelor de pestă porcină africană în România a ajuns la 524, dintre care 521 în gospodăriile populaţiei, specialiștii sanitar veterinari spunând că evoluția bolii este agresivă, explozivă și a demarat la începutul lunii iunie.

Potrivit directorului Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, cea mai mare exploataţie profesională afectată este în Tulcea, unde pe 1 august s-a finalizat uciderea în acest focar a 43.843 de porcine.

De la începutul anului și până acum, au fost sacrificaţi peste 49.000 de porci.

”Au fost afectate până în acest moment 94 de localităţi, 14 localităţi în nord-vestul României, fiind situate în judeţele Satu Mare şi Bihor. Avem afectat judeţul Sălaj în care avem în evoluţie două cazuri la mistreţi. În partea de sud-est avem afectate judeţele Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa cu 80 de localităţi afectate şi cu o dinamică total nespecifică de evoluţie epidemiologică”, a adăugat Răducu Brănescu, citat de presa națională.

Din datele autorităților, se pare că infestarea s-a produs în nord-vest ”prin introducere ilegală de produse provenite de la animale sacrificate în stare patologică, bolnave sau purtătoare ale virusului pestei porcine africane, iar în partea de est infestarea s-a produs prin migraţia porcilor mistreţi la nivelul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care au venit în contact cu porcii domestici riverani şi s-a extins la gospodăria populaţiei”.

(sursa FOTO: România Liberă)

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!