Elveția va primi din nou români la muncă. Țara este tentantă, însă are reguli dure

Publicitate

Vești bune pentru românii care ar fi dorit să lucreze în Elveția. De la finele lunii mai 2019, această țară renunță la restricțiile impuse românilor pe piața muncii.

Vestea a fost anunțată de preşedintele Klaus Iohannis. ”Am dorit să ştiu părerea preşedintelui elveţian şi care a fost motivaţia revenirii la un contingent şi cum e real văzută comunitatea de români din Elveţia. Concluzia e foarte bună şi pozitivă. Elveţia, din motive pur tehnice, a trebuit să revină la aceste contingente şi în condiţiile în care mi s-a confirmat că discuţiile sunt pe o notă pozitivă în România în societatea elveţiană, nu rămâne decât să spun că de la sfârşitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricţie”, a declarat Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, citat de Mediafax.

Guvernul elvețian a dispus în luna mai 2017 activarea unei clauze prevăzute în Acordul cu Uniunea Europeană care prevede introducerea temporară a unor restricţii pe piaţa muncii elveţiană pentru cetăţenii români şi bulgari. Măsura a fost luată după ce, în perioada iulie 2016 – mai 2017, cifra estimată pentru permisele de lucru acordate imigranţilor români şi bulgari veniţi la muncă fusese depăşită.

Elveţia are o piaţă a muncii tentantă, având cel mai mic şomaj din Europa şi cel mai ridicat salariu mediu. Pentru că nu face parte din UE, Elveţia poate impune ce reguli dorește pe piața muncii, reguli considerate în alte state chiar discriminatorii. De exemplu, una dintre reguli este că românii sau bulgarii nu sunt acceptați decât pe posturile refuzate de elvețieni.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!