Dragobetele, sărbătorit la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Publicitate

Dragobetele sau ziua îndrăgostiților la români va fi marcat la sediul Bibliotecii Județene Dâmbovița vineri, 22 februarie, începând cu ora 13.00.

Programul va cuprinde: o expoziție de flori handmade – realizată de prof. Popa Barbara și elevii Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, un atelier de creație, un moment artistic susținut de elevii Liceului Teoretic „Petru Cercel” din Târgoviște, sub coordonarea bibliotecarei Gabriela Stroescu, dar și un moment muzical la pian susținut de elevii coordonați de prof. Olivia Manuela Stănescu.

Dragobetele este sărbătorit, încă de pe timpul dacilor, pe 24 februarie şi reprezintă atât o celebrare a iubirii, cât şi un moment de renaştere a naturii.

Există numeroase legende şi obiceiuri dedicate acestei sărbători, unele păstrate şi astăzi în colţurile ţării noastre.

Despre Dragobete se spune că ar fi patronul iubirii şi al bunei dispoziţii româneşti. Unii îl numesc şi Cap de Primăvară, Logodnicul Păsărilor sau Grangurul, dar cu toţii se pun de acord atunci când vine vorba despre înfăţişarea şi caracterul său  – el este un flăcău voinic, frumos şi bun la suflet.

Legenda spune că este fiul Babei Dochia, personaj cunoscut al mitologiei autohtone legat tot de începutul primăverii. Există însă şi poveşti care îi atribuie această identitate ciobanului Dragomir care o însoţeşte pe Dochia în călătoriile ei sau unui voinic nemuritor, pe jumătate om, pe jumătate înger pe care oamenii, căzând în păcat, nu îl mai pot vedea.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!