De Sânziene, ”Târgoviștea poartă Ie”

Publicitate

Organizat pe 24 iunie, de Ziua Universală a Iei, sărbătorită din 2013 de Sânziene, evenimentul cultural ”Târgoviștea poartă Ie” le va oferi dâmboviţenilor prilejul de a se bucura de o expoziție de artă populară, momente artistice susținute de elevii Școlii Populare de Arte ,,Octav Enigărescu’’ și ateliere de coronițe, unde vom împleti cununi din spice de grâu.

Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Dâmbovița, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, se va desfăşura pe data de 24 iunie 2018, începând cu ora 17.00, în Parcul Chindia, lângă Moara de lemn.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an în data de 24 iunie, pentru a promova cămașa din pânză cu broderii impresionante, care amintește de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradițională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Evenimentul promovează folclorul, ca latură importantă a sufletului românesc, o incursiune în satul de altădată şi o întoarcere la valorile străbune. Ia este elementul central, dovada clară a folclorului românesc.

Pe 24 iunie, la Târgoviște, veți afla povestea iei: cum se cosea, când erau momentele cele mai importante pentru realizarea ei, cromatică, simboluri și multe lucuri neștiute poate.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!