De luni, 16 martie, România intră în stare de urgență

Publicitate

Anunțul a fost făcut de președintele României, Klaus Iohannis, în contextul extinderii epidemiei provocate de noul tip de coronavirus. Cu peste 100 de cazuri confirmate Covid19, România a intrat și în Scenariul 3.

Președintele a delarat, după depunerea jurământului, în condiții speciale, de noul cabinet Orban III, că măsurile se vor aplica de luni.

”Am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoate. Această stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani pentru domeniul sănătăţii”, a afirmat preşedintele.

Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, dar şi de Ordonanţa de urgenţă numărul 1 din 1999. Starea de urgență este ”o măsură excepţională care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

Scenariul al treilea în lupta împotriva coronavirusului înseamnă și restricții mai dure față de celelalte prime două scenarii. Printre altele, în scenariul 3, valabil pentru înregistrarea a 101 până la 2.000 de cazuri, se mărește capacitatea de răspuns la coronavirus și se începe un triaj la fiecare spital: vor fi prioritizate cazurile din epidemie și vor fi amânate cele care nu sunt urgențe medicale. Toate spitalele de boli infecțioase nu vor mai trata decât pentru Covid-19, bolnavii cu alte afecțiuni fiind transferați către alte centre medicale.

Vor fi mărite spațiile pentru tratarea bolnavilor și vor fi aduși medici suplimentari. De asemenea, vor fi impuse noi restricții în ceea ce privește circulația. Se vor căuta noi spații pentru carantină. Este posibilă și introducerea carantinei la domiciliu, cu măsuri speciale de pază.

De asemenea, în scenariul 3, se restricționează activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri, după cum a transmis Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Sâmbătă, 14 martie, a murit și prima româncă diagnosticată cu Covid19, în Italia. Femeia avea 80 de ani și era în Italia pentru analize medicale și era din Borș. Femeia suferea și de alte afecțiuni medicale.

La ora transmiterii acestei știri, în România sunt 109 cazuri confirmate și anunțate 9 vindecări. În Dâmbovița, nicio persoană nu a fost confirmată pozitiv cu Covid19.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!