De ce a luat foc fabrica de mobilă din Târgovişte. S-a intervenit cu 17 autospeciale şi 100 de pompieri militari şi civili

Publicitate

Joi seară, în jurul orei 17:30, la o hală producţie piese de mobilier din Târgovişte a izbucnit un puternic incendiu, acesta fiind anunţat, prin apel 112, în dispeceratul integrat ISU-SAJ. La sosirea pompierilor, incendiul era generalizat atât la acoperişul construcţiei, cât şi în interiorul acesteia (la hala de producţie/depozitare şi sediul administrativ).

Intervenţia a fost una foarte dificilă şi de durată din cauza cantităţii foarte mari de materiale combustibile, a fumului dens degajat, ţinând cont şi de faptul că operaţiunile s-au desfăşurat în condiţii de vizibilitate redusă. În urma incendiului au ars: acoperişul construcţiei pe o suprafaţă de cca.1700 mp, materiale textile/imitaţie piele, produse finite (canapele), spumă poliuretanică, vatelină, material lemnos şi PAL, utilaje producţie, două centrale termice şi alte bunuri folosite în procesul de producţie.

Incendiul ar fi pornit de la efectuarea unor operaţiuni de sudură fără respectarea normelor

Se pare că incendiul a izbucnit în urma efectuării unor operaţiuni de sudură, fără respectarea normelor, aceasta fiind cauza probabilă a producerii incendiului stabilită în urma cercetărilor efectuate la faţa locului. Pe lângă lichidarea incendiului, obiectivul principal al forţelor de intervenţie a fost protejarea obiectivelor situate în imediata vecinătate. Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca acest eveniment să nu se transforme într-un dezastru, salvând din calea flăcărilor două ateliere de producţie şi un autoturism (de la obiectivul afectat), locuinţe ale cetăţenilor, o staţie de distribuţie gaze naturale, o fabrică de mobilă, mai multe ateliere de prelucrare primară a lemnului (gatere cu depozite de material lemnos), un imobil P+2 şi o hală metalică.

Forţele şi mijloacele cu care s-a intervenit pentru lichidarea incendiului au fost următoarele: 17 autospeciale de stingere (11 de la ISU Dâmboviţa, două de la ISU Bucureşti-Ilfov, două de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Târgovişte şi două de la Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă al OMV-Petrom), 3 platforme de lucru la înălţime (una de la ISU Dâmboviţa şi două de la ISU Bucureşti-Ilfov), aproximativ 100 de pompieri militari şi civili.

Ca măsură de siguranţă, pentru preîntâmpinarea reaprinderii incendiului, un echipaj de intervenţie a rămas pe timpul nopţii la locul evenimentului, acţionând pentru stingerea micilor focare existente şi înlăturarea efectelor incendiului, acesta fiind retras astăzi, în jurul orei 10:30.

Pentru protejarea populaţiei posibil a fi afectată de fumul rezultat din incendiu, IGSU a transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT. Zona de transmitere a cuprins celulele de telefonie mobilă din municipiul Târgovişte. Mesajul a fost urmatorul: “Incendiu fabrică de mobilă cu degajări mari de fum. Pentru asigurarea protecţiei, rămaneţi în incinte, închideţi geamurile şi nu vă expuneţi la fum. Respectaţi recomandările pompierilor! DSU/IGSU”

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!