Date inedite despre Moreni, primul loc din România și al treilea din lume unde s-a exploatat petrolul. De unde vine numele oraşului

Publicitate

Al doilea municipiu al județului Dâmbovița, Moreni sau orașul petroliștilor dâmbovițeni (fost) are o istorie fascinantă, mai puțin cunoscută. Se spune că localitatea, pe vremuri o moșie uriașă, se afla sub stăpânirea unui oarecare boier, în slujba căreia se afla Moreanca, o femeie curajoasă, trăitoare pe moșie.

Legenda spune că femeia era teribil de curajoasă, singură și „înarmată” cu un par, reușea să-I alunge pe cei care soseau pe aceste meleaguri din Țara Ungurească, așa cum se spunea atunci. Pentru curajul cu care apăra moșia și pentru destoinicia ei, boierul proprietar (care nu locuia în zonă) și avea întinderi foarte mari de pământ, a dăruit Morencei locul care se va numi Moreni. Aceasta este legenda.

Pe de altă parte, cercetările arată că prima atestare documentară a Moreniului datează din timpul lui Petru Cercel, Voievodul care pe 18 iunie 1584, întărește “Jupânesei Caplea și nepoților ei, Badea și Calotă postelnici, satele Drăgănești și Moarile în urma unor judecăți”.

Practic, localitatea apare menționată documentar ca sat cu numele Moarile (datorită numeroaselor mori de pe valea Cricovului Dulce) sau Moara Rateșului, Moara Nouă, Moara Sasului. Din 1661 este cunoscută cu numele actual.

Administrativ, Moreni apare în varianta de comună în anul 1864, iar 4 ani mai târziu, în Moreni, existau cătunele. Apoi, în 1876 Moreni avea deja în componență satele Neagra, Piscuri, Pleașa, Râpa, Țuicani, ultimul fiind azi cartier al municipiului. În 1897, administrativ tot comună, Moreni are în componența sa satele satele Tisa, Stavropoleos, Țuicani și Pleașa.

În anul 1931, comuna Stavropoleos devine o unitate administrativă de sine stătătoare și se încearcă schimbarea numelui său în Aurul Negru, fără succes însă. În 1947, prin unirea comunelor Moreni și Stavropoleos, apare orașul Moreni, care din 1968, include și Cartierul Schela Mare.

Pe 19 iunie 2003, Moreniul a devenit al doilea municipiu al județului Dâmbovița.

Tradiția exploatării petrolului datează din anul 1691, Moreniul fiind primul loc din ROmânia și al treilea din lume unde se făcea asta.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!