DÂMBOVIŢA: Șoferi depistați băuți la volan. Aveau alcoolemie de… închisoare

Publicitate

Nu este zi sau control al poliției să nu fie depistate persoane care conduc autovehicule, deși se află sub influența băuturilor alcoolice. În cadrul unui control de rutină, polițiști rutieri din Dâmbovița au depistat doi bărbați în timp ce conduceau autovehicule pe raza județului, deși se aflau sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest, aceștia au prezentat alcoolemii cu valori de peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind conduși la spital pentru prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii cu exactitate a îmbibației alcoolice. Mai mult, unul dintre bărbați avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Pe numele celor doi, au fost întocmite dosare penale, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluție legală prin unitatea de parchet competentă.

Potrivit Codului Rutier, în cazul în care îmbibaţia alcoolică este egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. În această situaţie şoferul este condus obligatoriu la un spital unde îi sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Doar rezultatul oficial al analizei de sânge realizat la o unitate medicală este probă de incriminare penală în instanţa de judecată.

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice este una dintre cauzele producerii accidentelor de circulație. Consumând alcool sau alte substanțe psihoactive, șoferii își pun propria viață în pericol, pe ceilalți participanți la trafic și riscă să fie trași la răspundere contravențională, penală și, după caz, la plata unor despăgubiri civile.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!