DÂMBOVIŢA: Situație fără precedent pe DJ 714 din munte. LDP retrage utilajele din cauza avalanşelor

Publicitate

Situația drumurilor din munte stârnește, încă de la începutul anului, controverse și discuții între autoritățile județene. De data asta este vorba despre DJ 714, drumul ce duce în zona turistică montană din Bucegii Dâmbovițeni, pe la Sanatoriul Moroeni.

Aici, începând din 1 februarie, de la ora 16, SC LDP (Lucrări Drumuri și Poduri) a anunțat printr-un comunicat de presă că încetează activitatea de întreținere curentă pe timp de iarnă a drumului.

Decizia radicală a fost luată în contextul vremii deosebit de nefavorabile și neprielnice activităților specifice de iarnă, a avalanșelor produse în zonă și a faptului că administratorul drumului – care este Consiliul Județean – nu a răspuns dacă acceptă suplimentarea cu utilaje (buldoexcavatoare, buldozer, etc.) necesare asigurării stării de viabilitate a tronsonului. Totodată, într-un comunicat de presă, conducerea SC LDP anunță că ”a solicitat ca administratorul drumului județean să dispună verificarea și punerea în siguranță a drumului județean 714 din punct de vedere al acestor pericole (avalanșe -n.n.), întrucât dacă un astfel de fenomen surprinde un autovehicul, există un mare risc de a produce victime, opinând că acest lucru poate constitui o situație de urgență”

Decizia de încetare a activităților specific de iarnă pe DJ 714 a fost adusă la cunoștință și conducerii Consiliului Județean Dâmbovița.

Spre seară, a sosit și răspunsul Consiliului Județean Dâmbovița referitor la această situație. Autoritățile județene spun, printre altele, că ”prin contractul încheiat, SC LDP SA are exclusivitatea acționării pentru intervențiile cu activități specifice de iarnă, atât prin utilajele și personalul propriu, cât și prin alți agenți economici subcontractați. Prin contractul de concesiune și, totodată, prin planurile și programele de măsuri comune cu Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița, însușite de către SC LDP SA, sunt stabilite obligațiile ce revin în derularea activităților specifice de iarnă, inclusiv procedurile, recomandările și măsurile, care se impun în cazul apariției unor situații de urgență. În aceste condiții, considerăm că nu mai sunt necesare indicații suplimentare din partea Consiliului Județean Dâmbovița, ori de câte ori apar fenomene specifice sezonului rece. Apreciem că această situație ține de starea de normalitate, cu atît mai mult cu cât istoricul relațiilor contractuale dintre instituția noastră și SC LDP SA, este unul îndelungat, în care astfel de lămuriri nu au mai fost solicitate, iar astfel de situații nu au mai survenit”.

Pe de altă parte, CJ Dâmbovița susține că în mod repetat a solicitat SC LDP să suplimenteze numărul de utilaje, acuzând că societatea are utilaje pentru deszăpezire, ”care însă nu pot fi folosite din cauza defecțiunilor tehnice, ele nefiind reparate și pregătite pentru intervenție, în termenele prevăzute de planul operativ asumat”.

Catalogând decizia LDP ”un gest iresponsabil”, Consiliul Județean Dâmbovița a luat următoarele măsuri: informarea Instituției Prefectului și solicitarea convocării Comitetului Județean pentru Situații de Urgență; convocarea Adunării Generale a Acționarilor și a Consiliului de Administrație al SC LDP SA, în scopul analizei deciziei luate de societate și impunerea reluării în regim normal a activităților specifice din zona montană, în conformitate cu normele legale în vigoare; identificarea unor măsuri complementare, care să ducă la normalizarea situației și menținerea traficului în parametri specifici sezonului de iarnă și precipitațiilor abundente căzute în ultima perioadă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!