În Dâmbovița, două zile de sărbătoare. ”Focul lui Sumedru” și târguri de toamnă

Publicitate

Începând de ieri, 25 octombrie, polițiștii dâmbovițeni au anunţat o prezență stradală activă și o atenție specială pentru manifestările dedicate “Focului lui Sumedru” sau târgurilor de toamnă organizate de Sfântul Dumitru. ”Focul lui Sumedru” este un obicei care se mai păstrează doar în sate din județele Dâmbovița, Argeș și Brașov .

”Focul lui Sumedru” este un obicei care se organizează în mai multe localități din Dâmbovița, unele fără întrerupere, altele sporadic (Bărbulețu, Pucheni, Râu Alb etc), în timpul căruia, în preajma unui imens rug, aprins de tineri într-un loc înalt al satului, se adună localnicii. În formele vechi ale sărbătorii, în mijlocul grămezii de lemne și al cetinii de brad se punea, pentru a fi incinerată, tulpina unui arbore tăiat din pădure, substitut al zeului care moare și renaște anual. În jurul focului se strigă în cor ”Hai la Focu’ lui Sumedru!”, iar despre cei care sar peste foc se spune că vor fi sănătoși tot anul. La finalul sărbătorii, femeile împart mere și covrigi.

Creștinii ortodocși sărbătoresc vineri, 26 octombrie, Sf. Mare Mucenic Dumitru Izvorâtorul de Mir, iar sâmbătă, 27 octombrie, Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou.

Polițiștii le recomandă celor aflați la evenimentele organizate în aceste două zile să adopte o conduită preventivă, să manifeste atenție sporită în locurile aglomerate și să păstreze banii și telefonul mobil în compartimentele interioare ale hainei, niciodată în buzunarele din spate ale pantalonilor. Cel mai bine ar fi să nu se consume băuturi alcoolice și să se evite pe cât posibil conflictele și persoanele aflate în stare de ebrietate.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele