Coronavirus. A strâns peste 12 000 de euro pentru Spitalul Orășenesc Pucioasa în doar 48 de ore. Povestea remarcabilă a unui tânăr puciosean de mare valoare

Publicitate

Ionuț Parghel

Peste 12 000 de euro, strânși în doar 48 de ore! Un lucru remarcabil reușit de un tânăr din Pucioasa, dar și mai remarcabil este că acești bani vor merge în cel mai scurt timp la Spitalul Orășenesc din localitate, ca suport în lupta pentru cu pandemia de coronavirus.

Totul s-a derulat transparent într-o campanie de strângere de fonduri realizată pe internet. Cel care a avut o astfel de inițiativă este Radu Ioan Stochiță, un tânăr de 21 de ani, dar și student în Statele Unite ale Americii, la  Bowdoin College, departamentul istorie și sociologie.

Inițial, apelul adolescentului era să ajute comunitatea din Pucioasa (bătrâni și copii sărmani) cu bani donați doar de către studenți din străinătate, printr-o rețea de solidaritate.  Numai că planurile sale au fost rapid date peste cap în momentul când numeroși oameni din  Puciosa și din împrejurimi au donat sume importante de bani în cadrul campaniei.

“Ideea din spatele acestei campanii a fost de a aduce ajutor din afară în comunitate. Mă așteptam ca un număr mare de tineri de peste hotare să doneze. Culmea a fost că în primele ore, puciosenii și alți oameni din împrejurimi au venit cu cele mai mari donații. Mai mult de atât la finalul campaniei, am remarcat că marile donații au fost făcute tot de oamenii din localitate. Peste 10 000 de euro din peste cei 12 000 de euro. Nu am avut în plan să strâng atâțea bani, ci doar 1 000 de euro, la capătul a două săptămâni. Faptul este remarcabil este este că noi am strâns acești bani în doar 48 de ore. În mare parte acest lucru a fost realizat cu ajutorul comunității locale”, ne-a declarat Radu Stochiță.

Tânărul a rămas impresionat până peste cap de mobilizarea exemplară a oamenilor din comunitatea locală pentru o faptă solidară.

“Zilele acelea am văzut cum comunitatea mea locală, Pucioasa, s-a unit pentru a ajuta acolo unde era nevoie. Am primit mesaje de la sute de oameni care încercau să ajute, fiecare oferindu-și fie mașinile, cărțile sau unele abilități care i-ar putea ajuta. Este frumos să vezi oameni activi, arătând puterea pe care o au – cea pe care au fost dezbrăcați odată ce au intrat în mecanismele producției capitaliste.

Cazul Pucioasa nu este izolat, ci face parte mai degraba dintr-o rețea internatională care a făcut ca termenul de solidaritate să facă parte din lexiconul național. Aceasta este calea de urmat și sper să rămână aici, solidaritate între noi toți, nu concurență individualistă pentru cei puțini”, a încheiat Radu Stochiță, un tânăr de valoare din orașul Pucioasa.

 

De asemenea, tânărul spune că toți banii strânși în campanie vor ajunge în cel mai scurt la Spitalul Orășănesc Pucioasa, imediat după ce se vor primi anumite aprobări de Facebook și bancă.

Pe de altă parte, Radu promite că rețeaua de solidaritate se construiește zilnic, însă niciun bănuț nu va merge la bătrâni și copii sărmani, așa cum își propusese inițial. Mai mult de atât, este mai mult decât impresionat de cum acționează toată comunitatea locală din Pucioasa în lupta cu pandemia de coronavirus.

Radu Stochiță este un fost elev al Liceului “Nicolae Titulescu” din Pucioasa. După doi de studiu la această instituție de învățământ, acesta a plecat cu o bursă în Italia, la UWC Adriatic.

.

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!