Au fost corectate diferențele la pensii. Deputații au decis, legea este acum la președinte

Publicitate

O iniţiativă de modificare a Legii Pensiilor, prin care se reduce stagiul de cotizare şi vârsta standard de pensionare cu 13 ani, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, urmând să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

Practic, modificarea adusă la Legea 263/2010 prevede: „pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale (aviaţia civilă, siderurgie, subteran, risc radiologic, unităţi de transport maritim şi fluvial, foraj sonde de ţiţei şi gaze, etc.) prevăzute în anexele nr. 1, 2 şi 3 din aceeași lege, reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani şi raportarea pentru calculul pensiei la un stagiu de cotizare de 25 de ani”.

Mai mult, modificarea legislativă prevede reducerea stagiului complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic care a realizat cel puţin 20 de ani în locurile de muncă respective (anexa nr.4).    De reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani vor beneficia şi persoanele înscrise la pensie după anul 2011.

Practic, sunt corectate diferenţele de pensii existente între cei care au ieşit la pensie înainte de 2011 şi cei care s-au pensionat ulterior.

Iniţiativa legislativă a fost respinsă în Senat, ca primă cameră sesizată, pe 20 iunie 2017, dar a fost adoptată acum de Camera Deputaţilor, ca for decizional, astfel că legea va merge spre promulgare la preşedintele României.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!